Australski vatrogasci vatrom protiv vatre

Svijet 09. pro 201909:44 > 09:48
SAEED KHAN / AFP

Tisuće vatrogasaca palile su pašnjake u istočnoj Australiji u ponedjeljak kako bi spriječili širenje prognoziranih velikih požara, prije očekivanog rasta temperature u utorak.

Preko sto požara izbilo je u državama Novi Južni Wales i Victoria, od kojih su mnogi gorjeli nekoliko tjedana, dok se jedan od požara prostirao na više od 60 kilometara u nacionalnom parku sjeverno od Sydneya.

Očekuje se pogoršanje vremenskih uvjeta u utorak, kada će temperature dosegnuti do 40 stupnjeva celzijevih uz jačanje vjetra.

“Očekujemo izrazitu opasnost od požara u velikim geografskim područjima”, rekao je Shane Fitzsimmons povjerenik za požare Novog Južnog Walesa novinarima u Sydneyu.

“Vatrogasci vrše operacije pozadinskog paljenja, uspostavljanja linije zadržavanja i konsolidacije”, dodao je.

VEZANE VIJESTI

Zbog požara su poginule najmanje četiri osobe, a uništeno je preko 680 kuća i spaljeno više od milijun hektara zemlje širom istočne Australije od početka studenog.

Praćeni snažnim vjetrovima, nekoliko požara koji su se spojili u jedan ogromni, prijete pokrajini Hawkesbury, oko 50 kilometara sjeverozapadno od Sydneyja.

Vlasti su upozorile da požari neće biti ugašeni sve dok ne padne veća količina kiše, koja se ne očekuje još najmanje tri mjeseca, dok bi prema procjenama požari mogli ugroziti i područja u kojima živi veći broj stanovnika.

Požari donose pepeo i dim u Sydney već dva tjedna, a nebo je tijekom dana u tom gradu od preko pet milijuna stanovnika, narančasto, vidljivost je puno manja, dok putnici moraju nositi zaštitne maske.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.