Grčka poziva UN da osudi pomorski sporazum Turske i Libije

Svijet 10. pro 201914:19 > 14:27
Izvor: MUSTAFA KAMACI / TURKISH PRESIDENTIAL PRESS SERVICE / AFP

Grčka je pozvala Ujedinjene naroda da osude pomorski sporazum Turske i Libije koji je nazvala "destabilizirajućim" za mir i stabilnost u istočnom Sredozemlju, rekao je glasnogovornik vlade.

Atena “želi da Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda razmotri sporazum kako bi ga osudilo”, dodao je Stelios Petsas novinarima.

Vlada Kyriakosa Mitsotakisa je poslala odvojena pisma o tom pitanju glavnom tajniku UN-a Antoniu Guterresu i Vijeću sigurnosti UN-a, precizirao je Petsas.

Taj sporazum koji određuje morske granice između dviju zemalja, zanemaruje grčke otoke u tom morskom području, među kojima Kretu i krši im pravo stvaranja pomorskih područja, poput bilo kojeg kopnenog područja, napisala je grčka veleposlanica u Ujedinjenim narodima Maria Theofili u pismu glavnom tajniku UN-a.

“Turska i Libija nemaju morske zone koje bi se preklapale kao ni zajedničke granice i zato ne postoji nikakav pravni temelj da bi se legalno zaključio sporazum o razgraničenju morskog područja”, piše u tom pismu od ponedjeljka.

“Sporazum je zaključen u lošoj vjeri i nevažeći je jer ga nije odobrio libijski parlament”, rekao je grčki glasnogovornik.

Taj sporazum su 27. studenoga u Istambulu potpisali turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan i Fayez al-Sarraj, šef libijske vlade nacionalnog jedinstva, koju priznaje UN. Grčka ga od tada oštro osuđuje i u petak je najavila da će protjerati libijskog veleposlanika.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je u ponedjeljak rekao da bi “Turska i Libija bi mogle voditi zajednička istraživanja u moru kod Cipra, u području bogatom nalazištima plina”.

Grčki premijer Kyriakos Mitsotakis je ocijenio da je taj sporazum već doveo do diplomatske izolacije Turske.

Sporazum su kritizirale Sjedinjene Države, Europska unija, Egipat i Izrael”, rekao je Mitsotakis u grčkom parlamentu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram