Peking optužuje Sjedinjene Države da "ozbiljno" potkapaju međusobno povjerenje

Svijet 13. pro 201915:05 > 15:07
Pixabay (ilustracija)

Kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi optužio je u petak Sjedinjene Države da "ozbiljno" potkapaju međusobno povjerenje nakon američkih inicijativa u vezi Hong Konga i Xinjianga.

Predsjednik Donald Trump je krajem veljače potpisao zakon podrške prodemokratskim hongkonškim prosvjedima, na kojima se upozorava na sve veći utjecaj središnje vlade na poluautonomni teritorij.

Zastupnički dom je početkom prosinca usvojio plan zakona koji poziva na kažnjavanje dužnosnika Xinjinaga na sjeverozapadu zemlje, regiji gdje je Peking zatočio stanovnike, posebice muslimanske Ujgure, u sklopu navodne antiterorističke politike.

U vezi ta dva predmeta, američki državni tajnik Mike Pompeo je više puta oštro krtizirao Kinu.

“Ta vrsta ponašanje teško pogađa temelje obostranog mukotrpno postignutog povjerenja između Kine i Sjedinjenih Država”, upozorio je Wang Yi na konferenciji o kineskim vanjskim poslovima.

Ministar je kritizirao ograničenja i pritiske Washingtona u pogledu gospodarstva, trgovine i tehnologija.

“Namjerno napadaju i blate Kinu po pitanjima suvereniteta i nacionalnog dostojanstva”, naglasio je Wang.

Krajem studenoga Trump je razbijesnio Peking proglašenjem zakona koji podržava prodemokratski pokret u Hong Kongu, u kojem od lipnja traju prosvjedi.

Peking je odvratio sankcijama NGO sa sjedištem u Sjedinjenim Državama i i obustavom dozvole za pristajanje američkih ratnih brodova u bivšoj britanskoj koloniji Hong Kongu, vraćenoj Kini 1997.

Kineska diplomacija je također obećala mjere odvraćanja u slučaju proglašenja zakona o Ujgurima Xinjianga. Organizacije za zaštitu ljudskih prava optužuju Peking da je na tom teritoriju zatočio do milijun muslimana, u takozvanim logorima za političku preodgoj.

Peking niječe te navode i govori o centrima za profesionalno obrazovanje, koji trebaju pomoći stanovništvu da pronađu zaposlenje i udaljiti ih od islamizma i terorizma.