Desetak talijanskih gradova uvelo oštre restrikcije na vožnju automobilom

Svijet 08. sij 202018:00 > 18:03
Izvor: REUTERS

Desetak gradova širom Italije uvelo je ograničenja na promet automobilima u srijedu kako bi smanjili emisiju ugljikovog dioksida i zagađenje zraka u tim gradovima.

Duže razdoblje sunčanog vremena s malo kiše i slabim vjetrom povećalo je zagađenje zraka širom zemlje, a upozorenje zbog smoga upalilo se u više od 60 općina.

Grad na sjeveroistoku zemlje, Torino, gdje je sjedište Fiata, zabranio je vožnju automobilima starijima od 7 godina, kao i još 11 općina u Pijemontu.

Gradovi u Lombardiji, uključujući Milano, objavili su slične mjere u srijedu, ali su ih privremeno obustavili jer zbog štrajka djelatnika u javnom gradskom prijevozu, stanovnici ne bi mogli napustiti grad.

“Milano je okružen planinama pa se, uz vremenske uvjete poput današnjih, kada nema vjetra, zrak zadržava u sredini kotline”, rekao je inženjer Renato Grampa.

“Sustavi grijanja i emisija (plinova) iz automobila stvaraju oblak smoga”, dodao je.

Južnije u Firenci, glavnom gradu Toskane, i u sedam obližnjih gradova zabranjeno je automobilima koji najviše zagađuju da izlaze na ceste narednih pet dana.

Indeks kvalitete zraka (AQI) pokazuje kako je Italija bila jedna od najzagađenijih zemalja zapadne Europe u srijedu.

Najveći AQI iznosio je 170 u Toskani, dok se AQI preko 100 smatra nezdravim za osjetljive skupine, a AQI viši od 150 nezdravim.

Prema stranici Air Visual najzagađeniji grad na svijetu u srijedu je bio mongolski glavni grad Ulaabaatar, gdje je zabilježeno 325 AQI-a.

U deset najzagađenijih gradova 8. siječnja oko 17 i 30, našla su se dva europska grada, Beograd (7.) i Sarajevo (9.), dok je Zagreb na 46. mjestu s 75 AQI-a, što predstavlja umjereno zagađenje.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram