Policija u Londonu postavlja kamere za prepoznavanje lica

Svijet 24. sij 202016:39 > 16:40
Izvor: Ilustracija

Britanska policija najavljuje da će početi s korištenjem kamera za prepoznavanje lica u Londonu, unatoč tome što skupine za ljudska prava i vladina nadzorna agencija upozoravaju na povredu privatnosti.

Prva kamera u britanskoj metropoli stavljena je u pogon tijekom karnevala u četvrti Notting Hill 2016. godine, a njihova zadaća odsad će biti prepoznavanje lica s tjeralice u policijske svrhe.

“Tehnologije za facijalno prepoznavanje koristit će obavještajna služba te će biti postavljene na specifične lokacije u Londonu”, izjavila je londonska policija u petak.

“Ovo je važan napredak za policiju i ključan za borbu protiv nasilja.”

Kamere će biti jasno označene, a policajci će dijeliti letke s infromacijama o tome što se događa.

Kamere za prepoznavanje lica već su stavljene u pogon u drugim britanskim gradovima i trgovačkim centrima, no njihova upotreba izazvala je zabrinutost po pitanju kršenja privatnosti, dok su protivnici kamera postavljali pitanje o preciznosti tehnologije.

Prošle godine muškarac iz Cardiffa tužio je Ustavnom sudu policiju Južnog Walesa, rekavši da su mu policajci koji su ga snimili na ovaj način dok je bio u kupnji narušili ljudska prava. Sud je rekao da je korištenje ove tehnologije u skladu sa zakonom, no skupine za zaštitu civilnih prava Liberty apeliraju na ovu odluku.

Osvrćući se na sudsku odluku od prošlog rujna, vladin povjerenik za video nadzor, Tony Porter, rekao je da policija ovo ne bi trebala vidjeti kao zeleno svjetlo za opću upotrebu automatskog facijalnog prepoznavanja.

“To je intruzivan alat s implikacijama na ljudska prava i povjerenje javnosti koje bi se trebale razmotriti”, rekao je Porter.

EU razmišlja o petogodišnjoj zabrani ove tehnologije na javnim mjestima kako bi s vremenom razradila pravila za spriječavanje njene zloupotrebe.

Dužnosnik londonske policije Nick Ephgrave izjavio je: “Koristimo isprobanu i testiranu tehnologiju, te smo zauzeli transparentan stav kako bismo došli do ovog stadija. Ovo je važan razvoj za metropolitansku policiju i ključan za smanjenje nasilja.”

Rekao je da će policija početi koristiti kamere za prepoznavanje lica na mjestima gdje obavještajci ukažu da je moguće locirati ozbiljne prijestupnike.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram