Rezultati nakon pet mjeseci: Gani opet predsjednik Afganistana

Svijet 18. velj 202016:27 > 16:30
Izvor: Christof STACHE / AFP

Afganistan je proglasio trenutnog čelnika Ašrafa Ganija pobjednikom spornih predsjedničkih izbora održanih prije gotovo pet mjeseci, a taj bi rezultat mogao pokrenuti nove nemire zbog optužbi o prijevari i mogućnosti mirovnog dogovora s talibanskim militantima.

Predsjednički izbori održani su 28. rujna, a na njima se četvrti put birao predsjednik otkad su američke snage 2001. zbacile talibansku vladu.

No ti su izbori obilježeni optužbama o namještanju, tehničkim problemima oko biometrijskih uređaja za glasanje, napadima i drugim nepravilnostima.

Gani je dobio 50,64 posto glasova, objavila je tamošnja izborna komisija u utorak. Abdulah Abdulah, bivši Ganijev zamjenik i glavni rival, na drugom je mjestu s 39,52 posto glasova.

VEZANE VIJESTI

Izborna komisija je u prosincu objavila “preliminarne rezultate” prema kojima je Gani, bivši službenik Svjetske banke, s malom razlikom dobio izbore, no Abdulah je odbacio taj rezultat kao lažan i tražio ponovno prebrojavanje.

Sličan scenarij dogodio se 2014. kad su i Gani i Abdulah iznosili optužbe o prijevari, nakon čega je SAD posredovao u nezgrapnom dogovoru o podjeli moći pod kojim je Gani postao predsjednik, a Abdulah njegov glavni zamjenik.

Potencijalna nova politička kriza događa se u vrijeme dok SAD i talibani tvrde da su blizu dogovoru o povlačenju američkih snaga i prekidu nasilja u toj azijskoj državi.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.