Sjedinjene Države ulaze u jedna od najkritičnijih tjedna od izbijanja krize

Svijet 05. tra 202019:11 > 19:13
Podijeli:
Izvor: Ilustracija

Sjedinjene Države ulaze u jedna od najkritičnijih tjedna od izbijanja krize zbog pojave novog koronavirusa s dramatičnim skokom broja smrtnih slučajeva u New Yorku, Michiganu i Louisiani, dok neki guverneri traže nacionalnu odluku o ostanku u kućama.

New York je s 40 posto svih smrtnih slučajeva u SAD-u najteže pogođena savezna država Covidom-19.

Država New York je izvijestila da su u posljednja 24 sata od zaraze koronavirusom umrle 594 osobe a da je novih slučajeva zaraze 8327. Time je broj umrlih došao na 4159 a zaraženih na 122.000 slučaja, rekao je guverner New Yorka Andrew Cuomo u nedjelju.

No rekao je i da ima nekih dobrih vijesti s obzirom da je broj ljudi otpuštenih iz bolnica tri putra veći od broja novih hospitaliziranih, što smanjuje pritisak na zdravstveni sustav.

Cuomo je postao vodeći nacionalni glas u pandemiji koronavirusa jer je u njegovoj državi više od trećina slučajeva zabilježenih u SAD-u.

Tijela žrtava Covida-19, bolesti koju uzrokuje koronavirus, nagomilana su u narančastim vrećama u improviziranoj mrtvačnici izvan medicinskog centra Wyckoff Heights u Brooklynu, po fotografijama poslanim agenciji Reuters.

Čelnik javnih zdravstvenih službi SAD-a Jerome Adams je za televizijski kanal Fox News u nedjelju rekao da dolaze teška vremena ali da je “svjetlo na kraju tunela ako svatko u idućih 30 dana odradi svoj dio”.

“Ovo će, iskreno, biti najteži i najtužniji tjedan u životu većine Amerikanaca. To će biti naš Pearl Harbour, naš 9/11, samo što neće biti lokaliziran”, rekao je. “To će se događati po cijeloj zemlji i želim da to Amerikanci razumiju”.

Znatniji rast broja umrlih počinju bilježiti države Pennsylvania, Colorado i distrikt Washington. Posebna skupina Bijele kuće za koronavirus upozorila je da nije vrijeme za odlazaka u prodavaonice i druga javna mjesta.

Većina država naredila je građanima da ostanu u svojim domovima osim radi najnužnijh potreba kako bi se usporilo širenje virusa u SAD-u gdje je, po podacima Reutersa, zabilježeno 313.000 pozitivnih na koronavirus a 8500 osoba je umrlo od zaraze.

Nekoliko crkvi održalo je, međutim, u nedjelju na Cvjetnicu velika okupljanja povodom početka svetog tjedna u kršćanstvu.

“Prkosimo propisima jer je Božja zapovijed širiti Evanđelje”, rekao je Tony Spell, pastor pentakostalne crkve Life Tabernacle u predgrađu Baton Rougea u Lousiani. On krši mjeru države da se zabranjuju masovna okupljanja i već je optužen za šest prekršaja.

Louisiana je postala jedno od žarišta virusa a u subotu je prijavila porast broja umrlih od Covid-19 na 409 i više od 12.000 slučajeva zaraze.

Guverner John Bel je televiziji CNN u nedjelju rekao da bi u državi moglo do četvrtka ponestati respiratora.

Medicinski stručnjaci Bijele kuće predviđaju da bi u pandemiji moglo umrijeti između 100.000 i 240.000 ljudi, čak i uz poštivanje mjera ostanka kod kuće.

“Bližimo se vremenu koje će biti grozno”, kazao je predsjednik SAD-a Donald Trump u subotu.

Virus će, ako druge države ne uvedu stroge mjere, naprosto nastaviti cirkulirati, ustvrdio je guverner države Washington Jay Inslee, demokrat čija je država zabilježila prvi slučaj Covida-19 ali je od tada nakon ranih akcija zatvaranja i ograničenja aktivnosti uspjela poravnati krivulju rasta slučajeva.

“Bilo bi dobro imati nacionalni nalog da se ostane u kućama”, rekao je za televiziju NBC. “Čak i ako država Washington to u potpunosti riješi a neka druga država ne, može se vratiti za dva mjeseca preko naših granica”.

Republikanski guverner Arkanzasa Asa Hutchinson, međutim, ustraje u odbijanju uvođenja ograničenja u svojoj državi tvrdeći da se stanje pozorno prati te da njegov “ciljani pristup” ipak usporava širenje virusa. “Učinit ćemo više kada će trebati”, rekao je za NBC.

Više o informacijama vezanim za koronavirus u svijetu pročitajte OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.