Novinar iz Švedske za N1: O koronavirusu govore eksperti, o ekonomiji političari

Svijet 06. tra 202011:35 > 11:47
Izvor: N1

"O opasnostima od koronavirusa u Švedskoj govore eksperti, dok političari pričaju o načinima za izlazak iz ove krize, prije svega kroz pomoć gospodarstvu i malim poduzećima. Jer, mi ćemo se iz ovog izvući, ali je pitanje što ćemo dalje raditi“, rekao je za N1 novinar iz Švedske, Jovan Radomir.

Sugovornik N1 kaže da se u nedjelju naciji obratio kralj Karl Gustaf, prvi put otkako je proglašena pandemija.

“Kraljev govor bio je prilično ozbiljan, naročito u dijelu u kojem se obraćao zdravstvenim radnicima. Nitko ne zna što će se dalje događati, ali se dužnosnici pribojavaju da će i u Švedskoj idućeg tjedna biti gore. Imamo probleme u zdravstvu, nemamo dovoljno mjesta, materijala”, ističe Radomir.

Kako kaže, Šveđani slušaju preporuke nadležnih, ali dodaje da “žive i opušteno”.

Prema posljednjim podacima, u Švedskoj je potvrđeno 6.830 slučajeva zaraze koronavirusom, uz ukupno 401 smrtni slučaj.

“Šetamo gradom, ali držimo razmak, redovito peremo ruke. Osnovne škole rade normalno, dok srednjoškolci pohađaju nastavu na daljinu. Izbjegavamo ići na posao ako baš ne moramo”, ispričao je sugovornik N1.

Odgovarajući na pitanje kako Šveđani gledaju na takozvani švedski eksperiment, Radomir je naglasio da i tamo postoji strah.

“Bojimo se, naravno. Ali, Švedska je drugačije društvo, ovdje svi žive odvojeno. Bake i djedovi ne stanuju s djecom i unucima, tako da smo na taj način mi već odvojeni jedni od drugih“, napomenuo je Radomir.

On kaže da Šveđani ne nose maske jer “ih nigdje ne mogu kupiti”.

“Maski nema u ljekarnama, ne znaju ni kad će stići, tako da je to veliki problem. Zato pokušavamo na druge načine pokriti lice i nos”, objasnio je sugovornik N1.

Radomir kaže da Šveđani pomno prate što se događa u svijetu, ali dodaje da “gledaju prije svega švedski sustav”.

“Podsjetit ću da Švedska nikada nije bila u ratu, tako da mi ne znamo kako izgleda ratno stanje, pa zato nemamo tu urođenu sposobnost da se čuvamo”, istaknuo je Radomir, dodajući da mnogi Šveđani razmišljaju u stilu “neće se to meni dogoditi, nego nekome drugome”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.