U lažnoj kozmetici pronašli urin, arsen, izmet štakora…

Svijet 18. svi 201514:36 > 14:37
Izvor: Morguefile

Britanska policija upozorila je građane da su se na tržištu pojavili lažni kozmetički proizvodi koji sadrže izmet štakora, ljudski urin, arsen, olovo, cijanid...

Šminka, parfemi i krema za sunčanje koje je policija zaplijenila su samo neki od proizvoda na koje je londonska policija upozorila. Laboratorijska istraživanja pokazala su da ti proizvodi u sebi sadrže toksične tvari poput arsena, žive i cijanida.

PROČITAJTE JOŠ

Lažna kozmetika poput olovki za oči, maskara i sjajila za usta sadrže čak i ljudski urin i izmet štakora, ali i tvari koje mogu izazvati ozbiljne alergijske reakcije, iritacije na koži, oticanje i opekotine.

Ovi su protizvodi najčešće proizvedeni u improviziranim laboratorijima u Kini i istočnoj Europu. Kriminalci proizvode krivotvorine svjetski poznatih marki poput MAC-a i Benefita s 19 puta većom količinom olova od dozvoljene, piše BBC.

Ovi lažni i opasni proizvodi najčešće se prodaju putem interneta, a policija je u posljednjih 18 mjeseci zatvorila više od 5.000 takvih stranica i zaplijenila robu u vrijednosti od čak 4,8 milijuna eura.