Guverner New Yorka najavio zabranu policijskog zahvata kojim se pritišće vrat

Svijet 06. lip 202009:00 > 09:05
STRINGER REUTERS

Guverner države New York Andrew Cuomo najavio je policijsku reformu "stop nasilju" koja uključuje zabranu policijskog zahvata kojim se privođenoj osobi pritišće vrat što je izazvalo smrt afroamerikanca Georgea Floyda i zapalila američke gradove.

Zakon nazvan “Reci njihova imena”, prema “dugome popisu imena ljudi koji su bili žrtve policijskog zlostavljanja, žrtve pravosudnog sustava”, najavio je Cuomo na konferenciji za novinare u petak.

George Floyd, crnac koji je ugušen pod pritiskom koljena bijelog policajca u Minneapolisu prošli tjedna, posljednje je ime “na tom vrlo dugom popisu”.

VEZANE VIJESTI

Cuomo želi da vlada države New York taj zakon donese već idući tjedan.

Zakon uključuje transparentnost postupanja policije; zabranu primjene zahvata kojim se privođenoj osobi pritišće vrat; kriminalizaciju lažnih rasno motiviranih poziva na broj 911; imenovanje neovisnog državnog odvjetnika za ubojstva koja počine policajci.

Cuomo je najavu reforme policijskog zakona objavio dan pošto se društvenim mrežama proširio videozapis na kojem interventni policajci u gradu Buffalu u zapadnom dijelu države New York ruše na tlo 75-godišnjeg muškarca kojemu krvari zbog ozljede na glavi, a policajci prolaze i ne pružaju pomoć.

Muškarac, bijelac, nije identificiran i hospitaliziran je s ozljedom glave.

Cuomo je osudio zastrašujući izgred i pohvalio suspenziju dvojice policajaca.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.