Više od pola republikanaca smatra da SAD ide u krivom smjeru

Svijet 07. lip 202014:06 > 14:11
Izvor: NICHOLAS KAMM / AFP

Republikanci su danas pesimističniji u pogledu smjera kojim ide SAD nego što su to bili u bilo kojem trenutku dosadašnjeg mandata predsjednika Donalda Trumpa čiju vladu vladu pogađaju tri krize – pandemija koronavirusa, ekonomski pad i masovni prosvjedi protiv policijske brutalnosti i rasizma.

Samo 46 posto Amerikanaca koji se definiraju kao republikanci smatra da je država na pravom putu, pokazala je anketa Reutersa i Ipsosa provedena prošli tjedan.

Ovo je prvi put od 2017. kada je skup koji su organizirali bjelački rasisti u Charlottesvilleu u saveznoj državi Virginiji završio nasilnim sukobima s protuprosvjednicima, da je potpora pala tako nisko.

VEZANE VIJESTI

S druge strane, početkom ožujka, prije nego što je koronavirus zatvorio velike dijelove države, oko 70 posto republikanaca bilo je optimistično u pogledu smjera kojim idu Sjedinjene Države.

Pesimizam među Trumpovim pobornicima mogao bi mu ugroziti borbu za drugi mandat. Izbori za predsjednika dražve održavaju se u studenom, a Trumpov izazivač je demokrat Joe Biden, bivši potpredsjednik u dva mandata Baracka Obame.

Da je SAD na krivom putu smatra 37 posto republikanaca, 17 posto njih reklo je da bi glasalo za Bidena ako bi se izbori održali sada, a 63 posto planira glasati za Trumpa.

#related-news_0

New York Times u subotu je, pozivajući se na anonimne izvore, pisao da Trumpa na izborima u studenom neće podržati bivši republikanski predsjednik George W. Bush, niti senator Mitt Romney, protukandidat Obame na izborima 2012. godine.

Republikanci se nadaju da će ekonomski oporavak na jesen ipak poboljšati Trumpove izglede.

U petak je objavljeno da je u svibnju, usred pandemije koronavirusa, zaposleno 2,5 milijuna ljudi. Trump je to prozvao „najvećim oporavkom u američkoj povijesti“.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.