Nancy Pelosi: Trump etički nedorastao funkciji predsjednika

Svijet 18. lip 202021:16 > 21:18
(ilustracija)

Predsjednica Zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi rekla je u četvrtak da knjiga bivšeg savjetnika američkog predsjednika pokazuje da je Donald Trump nedorastao i nespreman za funkciju predsjednika.

“Predsjednik Trump je jasno etički nedorastao i intelektualno nespreman da bude predsjednik Sjedinjenih Država. To izgleda ne smeta republikancima u američkom Senatu”, rekla je Pelosi na brifingu za novinare.

Ona je naglasila da će demokrati nastaviti nadzirati ponašanje predsjednika.

Dodala je da će se konzultirati s vodećim demokratima treba li autoru knjige o Trumpu Johnu Boltonu, bivšem predsjednikovom savjetniku za nacionalnu sigurnost, izdati sub poenu.

Bolton je poručio u intervjuu za ABC, čiji su dijelovi objavljeni u četvrtak, da je njegov bivši šef neprikladan za funkciju, nakon što su objavljeni dijelovi njegove knjige u kojoj je Trump izrazito negativno portretiran.

“Ne mislim da je prikladan za funkciju”, kazao je Bolton u intervjuu za ABC.

“Ne mislim da ima sposobnost za obavljanje (predsjedničkog) posla”, dodao je.

Dugogodišnji vanjskopolitički “jastreb”, koji je napustio Bijelu kuću u rujnu, optužio je u knjizi Trumpa da je tražio od kineskog predsjednika Xi Jinpinga pomoć u osvajanju drugog mandata.

Također, prema Boltonu, Trump je iskazao spremnost za zaustavljanjem istraga, kao protuuslugu diktatorima, stoji u dijelovima knjige koje su objavile brojne novine u srijedu.

Boltonovi navodi su puno širi od optužbi zbog kojih je protiv Trumpa pokrenut postupak opoziva.

Republikanac Trump, koji će se 3. studenog suočiti s demokratom Joeom Bidenom na predsjedničkim izborima, odbacio je optužbe i nazvao Boltona “lažljivcem” i “glupanom” te je ustvrdio da je “nekompetentan”.

Američko ministarstvo pravosuđa želi onemogućiti izdavanje knjige zbog rizika za nacionalnu sigurnost, ali izdavač Simon & Schuster odbacuje takvu optužbu i poručuje da je više tisuća primjeraka knjige već distribuirano.

U svojim memoarima Bolton navodi da je Trump u razgovorima s njime pokazao “fundamentalno neprihvatljivo ponašanje koje nagriza samu legitimnost predsjedništva”.

“Zbilja nije postojao niti jedan temeljni princip koji sam mogao raspoznati, osim onoga što je dobro za ponovni izbor Donalda Trumpa”, rekao je Bolton za ABC.

Nancy Pelosi je također rekla da će portreti četvorice predsjednika Zastupničkog doma koji su služili Konfederaciji biti uklonjeni s Kapitola.

Oni će biti uklonjeni u petak, na Dan emancipacije ili slobode (Junteenth) kojim se obilježava ukidanje ropstva. Tim povodom očekuju se manifestacije u nizu američkih gradova.

Taj potez dogodit će se nakon prosvjeda po čitavom SAD-u protiv rasizma i policijske brutalnosti, izazvanih ubojstvom Afroamerikanca tijekom privođenja u Minneapolisu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.