Više od 700 zaposlenih u klaonici u Njemačkoj ima koronavirus

Svijet 18. lip 202023:09 > 23:12
Izvor: Shutterstock

Njemačko Ministarstvo poljoprivrede je podržalo provođenje istrage u jednoj klaonici gdje je koronavirusom zaraženo nekoliko stotina zaposlenih, a tisuće tek treba testirati.

Vlasti grada Gütersloh na zapadu Njemačke pripopćile su da je 730 zaposlenih u tvornici za pakiranje mesa klaonice “Grupe Toennies” zaraženo koronavirusom, a prema podacima od srijede, još 73 osobe su pozitivne na Covid-19.

“Stotine zaraženih na samo jednom mjestu. Takvi uvjeti su neodrživi”, rekla je ministrica poljoprivrede Julia Klöckner i dodala da podržava vlasti Sjeverne Rajne-Vestafalije na čijem tlu se nalazi ogromna tvornica, koje su pokrenule istragu izvora infekcije.

Poslije niza pojava zaraze u klaonicama, Vlada Njemačke je obećala da će suzbiti praksu korištenja podizvođača koji često zapošljavaju strane radnike i smještaju ih u skučen prostor. Ali neki od zastupnika su upozorili Vladu da bi u tom slučaju tvrtke mogle pobjeći u inozemstvo.

Sindikalni aktivisti su rekli su da je infekcija u jednoj od najvećih njemačkih klaonica, u kojoj je zaposleno oko 7.000 ljudi, pokazala potrebu za promjenom.

“Nije slučajno da je klaonica ‘Toennies’ postala žarište infekcije koronavirusa”, rekao je Freddy Adjan, zamjenik predsjednika Sindikata NGG koji predstavlja radnike u industriji hrane i pića.

Adjan je rekao da su radnici koje dovode podizvođači u “katastrofalnim radnim i životnim uvjetima”.

“Ovaj bolesni sustav se napokon mora okončati. Odluka Vlade koja uključuje zabranu rada na ugovore mora se u potpunosti provesti u zakonodavnom postupku”, rekao je Adjan.

“Toennies” je rekao da bi infekcija mogla biti povezana s nedavnim putovanjima radnika, posebno iz Istočne Europe, kada su granice ponovo otvorene.

Ali stručnjaci pitaju je li tako masovna zaraza s više slučajeva nego što imaju neke zemlje za jedan dan, mogla biti izazvana samo putovanjem.

“Izgleda da radni uvjeti u klaonicama nisu baš u skladu s higijenskim mjerama potrebnim sada”, rekla je Isabella Eckerle, šefica centra Sveučilišta u Ženevi za virusne bolesti.

Veliki broj (zaraženih) zaposlenih ukazuje na neotkriveni ‘super-šireći događaj’ u tvrtki, koji se već neko vrijeme odvija, rekla je ona.

Glasnogovornik kompanije “Toennies” André Vielstädte rekao je da bi uvjeti u područjima u kojima se trančira meso, također mogli imati ulogu, rekavši da je tamo temperatura “između pet i 12 stupnjeva Celzijusa, atmosfera je vlažna, ima aerosola i virus se zato može širiti zraknom”.

Karl-Josef Laumann, ministar zdravlja Sjeverne Rajne-Vestfalije, rekao je da je zaraza u “Toenniesu” “intenzivna”, i da je dvije trećine svih testova pozitivno.

“Naravno da me malo brine što će se pojaviti kada narednih dana testiramo ostalih 6.000 radnika”, rekao je on.

Dužnosnici su rekli da je još 10 osoba iz jugoistočne i istočne Europe također imalo pozitivne testove u okrugu Gütersloh, iako nisu radili u tvornici mesa.

Ta regija je tražila od njemačke vojske pomoć u masovnom testiranju radnika klaonica.

Njemački dnevni izvještaji o broju infekcija su se ponovo vratili na iznad 500 u četvrtak, i to bez slučajeva iz Gütersloha.

Njemačka ima skoro 190.000 oboljelih od Covida-19 i 8.868 umrlih od početka epidemije, pokazuju podaci američkog sveučilišta “John Hopkins” koji se smatraju najpotpunijim u svijetu o pandemiji.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.