Poljska će idući tjedan poduzeti korake ka povlačenju iz Istanbulske konvencije

Svijet 25. srp 202017:06 > 17:08
Izvor: Ilustracija

Poljska će idući tjedan poduzeti korake koji vode prema povlačenju iz europskog sporazuma o borbi protiv nasilja nad ženama za koji desničarski kabinet smatra da krši prava roditelja, tražeći od škola da podučavaju djecu o rodu, rekao je u subotu ministar pravosuđa Zbigniew Ziobro.

Na konferenciji za novinare Ziobro je rekao da će njegovo ministarstvo u ponedjeljak podnijeti zahtjev ministarstvu rada i obitelji da započne s postupkom povlačenja iz ugovora, poznatog i kao Istanbulska konvencija.

“Taj sporazum sadrži elemente ideološke prirode koje smatramo štetnima”, izjavio je ministar.

Vladajuća poljska stranka Pravo i pravda (PiS) i njezini koalicijski partneri usko se usklađuju s Katoličkom Crkvom, promičući konzervativni socijalni program. Protivljenje pravima homoseksualaca bilo je jedno od glavnih pitanja što ih je tijekom uspješne kampanje za reizbor ovog mjeseca promovirao predsjednik Andrej Duda.

U petak su tisuće ljudi, većinom žena, prosvjedovale na ulicama Varšave i ostalih poljskih gradova, buneći se protiv prijedloga o povlačenju iz sporazuma.

“Njihov je cilj legalizirati nasilje u obitelji”, rekla je Magdalena Lempart, jedna od organizatorica prosvjeda održanih u petak u Varšavi. Neki prosvjednici nosili su transparente na kojima je pisalo “PiS je pakao za žene”.

PiS se dugo žalio na Istanbulsku konvenciju koju je Poljska ratificirala u vrijeme prethodne centrističke vlade 2015.

Aktualna vlada tvrdi da sporazum ne poštuje vjeru te da se zalaže za podučavanje liberalnih socijalnih politika u školama.

Po podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) nasilje u obitelji ove je godine poraslo u europskim državama za vrijeme višemjesečne karantene uvedene zbog suzbijanja širenja koronavirusa.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.