Uhićen kapetan japanskog broda iz kojeg se izlila nafta kod Mauricijusa

Svijet 18. kol 202019:15 > 19:18
Izvor: Yuri KADOBNOV / Marine Rescue Service / AFP

Uhićen je kapetan japanskog broda koji je izazvao izlijevanje nafte kod otoka Mauricijusa, doznaje se od policijskog izvora.

“U utorak smo uhitili kapetana i njegovog zamjenika. Izvedeni su na sud na temelju privremene optužnice. Istraga se nastavlja u srijedu ispitivanjem drugih članova posade”, rekao je glasnogovornik policije, Shiva Coothen.

VEZANE VIJESTI

Indijac Sunil Kumar Nandeshwar (58) optužen je za opasnu plovidbu.

Članovi posade policiji su rekli da je na dan nesreće na brodu bila organizirana rođendanska zabava. Po drugoj teoriji, plovio je blizu obale kako bi uhvatio WiFi signal.

Brod se nasukao na koraljni greben 25. srpnja i iz njega se izlilo 1000 tona nafte ugrozivši koralje, ribe i druge oblike života u moru. Znanstvenicu su rekli da je to dosad najgora ekološka katastrofa u zemlji.

Većina nafte s broda ispumpana je, no ostalo je još 166 tona nafte, a vlasti su postavile plutajuće barijere kako bi prikupili nafte oko broda.

Brod se preko vikenda prepolovio i prednji dio je otegljen dalje od koralja.

#related-news_0

Krizni odbor rekao je da je posebna pozornost dana osjetljivim mjestima poput morskog parka The Blue Bay, Ile aux Aigrettes i the Pointe D’Esny, utočištu rijetkih životinja.

Tanker je dug 299,5 i širok 50 metara. Plovi pod zastavom Paname i vlasnik je tvrtka Okiyo Marine, podružnica Nagashiki Shippinga.

Mauricijus, poznat po djevičanskim plažama, popularan je među turistima.

Stručnjaci kažu da se utjecaj izlijevanja još procjenjuje, ali šteta bi mogla još desetljećima pogađati Mauricijus i njegovo gospodarstvo koje ovisi o turizmu.

Uklanjanje broda vjerojatno će trajati mjesecima. Bivša kolonijalna sila Francuska rekla je da će pomoći u čišćenju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.