Macron upozorava Libanon: Reforme do listopada ili nema pomoći

Svijet 01. ruj 202016:21 > 16:23
Izvor: Ilustracija

Francuski predsjednik Emmanuel Macron u utorak je upozorio da Libanon neće dobiti međunarodnu pomoć, ako ne pokrene reforme do listopada.

Macron koji se sastao s libanonskim predsjednikom Michelom Aounom i predstavnicima najjačih stranaka u zemlji, inzistirao je na potrebi reformi elektroenergetskog, bankarskog i pravosudnog sustava te sustava javne nabave.

Već nekoliko mjeseci u Libanonu nastupaju ozbiljne nestašice električne energije, a Macron je govorio o korupciji u energetskom sektoru i drugim područjima.

“Sve je spremno, ali je potrebna politička volja”, rekao je prilikom posjeta bejrutskoj luci, gdje je prošloga mjeseca došlo do razorne eksplozije koja je odnijela više od 180 života.

VEZANA VIJEST

Macron je kazao da će svojom “političkom težinom” poduprijeti vremenski plan reformi, a prvi rok postavljen je u listopadu za mehanizam praćenja.

Izuzev izvanredne humanitarne pomoći za eksploziju 4. kolovoza, dugoročna pomoć neće stići dok se ne pokrene reformski proces, kazao je Macron.

Francuski predsjednik kazao je da je nominacija libanonskog ambasadora u Njemačkoj, Mustafe Adiba, na premijersku funkciju, samo “prvi korak iduće faze”.

“Hoće li to rezultirati djelovanjem? Nisam naivan”, kazao je.

Usprkos izrazima nezadovoljstva, libanonski je narod demokratski izabrao trenutne vođe, dodao je Macron.

Predviđeni su izbori nakon “6 do 12 mjeseci, koji će pokazati bijes naroda, i dovesti do nove političke realnosti ako ljudi to žele”, rekao je.

Ranije je POLITICO citirao Macrona koji je kazao da bi sankcije mogle biti uvedene libanonskom političkom vodstvu ako ne implementiraju ozbiljne reforme.

Libanon obilježava godišnjicu stvaranja Velikog Libanona, čije je granice odredila Francuska, a čiji je nasljednik moderni Libanon.

Libanon je stekao neovisnost od Francuske 1943.

Macron je na obljetnici posadio drvo cedra, simbola Libanona, u šumi sjeverno od Bejruta.

“Sloboda, dijalog, koegzistencija, dugoročne su vrijednosti u Libanonu”, napisao je Macron nakon što je posadio cedar.

Kazao je da će se Libanon “ponovno roditi”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.