Financial Times: Britanija planira poništiti dijelove sporazuma o brexitu

Svijet 07. ruj 202010:23 > 10:26
SIMON DAWSON / POOL / AFP

Britanska vlada planira zakonski okvir kojim će odbaciti ključne dijelove sporazuma o brexitu čime bi mogla riskirati kolaps trgovinskih pregovora s Europskom unijom, objavio je Financial Times prije novog kruga pregovora u ponedjeljak u Bruxellesu.

Očekuje se da će dijelovi zakona o unutarnjem tržištu, koji će biti objavljeni u srijedu, “ukinuti pravnu snagu dijelova iz sporazuma o povlačenju” u područjima koja uključuju državnu potporu i carine Sjevernoj Irskoj, piše FT u nedjelju.

Izvor je za Financial Times otkrio da bi taj potez mogao “jasno i svjesno” potkopati sporazum vezan uz Sjevernu Irsku koji je premijer Boris Johnson potpisao prošlog listopada kako bi se izbjegao povratak tvrde granice u regiji.

VEZANE VIJESTI

Pregovori o novim odnosima od 20221. nadalje time ulaze u novu krizu u ponedjeljak pošto je London kazao da bi mogao odbaciti sporazum o razdruživanju ako blok ne pristane na sporazum o slobodnoj trgovini 15. listopada.

Britanija i EU pregovaraju o budućim trgovinskim odnosima. Ako se sporazum ne postigne do 15. listopada, obje strane to trebaju “prihvatiti i krenuti dalje”, rekao je u nedjelju Johnson.

Ako se sporna pitanja o ribarstvu i državnoj potpori ne budu mogla riješiti, Britanija će s blokom imati trgovinske odnose poput (onih) s Australijom, što bi bio “dobar ishod”, rekao je Johnson.

Međutim, dužnosnici Europske unije upozoravaju London na posljedice.

#related-news_0

“Pacta sund servanda (ugovori se moraju poštivati) je temeljni princip međunarodnog zakona. Ako Britanija odluči da neće poštivati svoje međunarodne obveze, to će potkopati njezin međunarodni ugled”, rekao je jedan europski diplomat.

Potez su kritizirale stranke s obje strane irske granice.

Irski ministar vanjskih poslova Simon Coveney, koji je odigrao ključnu ulogu u pregovorima o sporazumu za povlačenje i protokolu za Sjevernu Irsku, objavio je na Twitteru da bi taj potez bio “vrlo nerazborit način nastavka” pregovora.

Ugledni članovi stranaka Sinn Fein i SDLP u Sjevernoj Irskoj također su kritizirali plan britanske vlade, naveo je Financial Times.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.