Premijer Italije u posjetu predsjedniku Libanona i 12.000 vojnika UN-a

Svijet 08. ruj 202011:34 > 11:36
ANWAR AMRO / AFP

Talijanski premijer Giuseppe Conte stigao je u Bejrut u utorak kako bi razgovarao s libanonskim dužnosnicima i posjetio libanonski bataljun UN-ove misije za održavanje mira UNIFIL.

Conte će dvotjedni posjet početi obilaskom bejrutske luke, mjesta na kojemu je u eksploziji 4. kolovoza poginulo 190 ljudi i ozlijeđeno 6000. Posjetit će talijanski brod koji je prevozio pomoć bejrutskim vatrogascima kao i talijansku poljsku bolnicu u predgrađu glavnoga grada.

VEZANE VIJESTI

Predviđeno je da Conte razgovara s libanonskim predsjednikom Michelom Aounom, predsjednikom parlamenta Nabihom Berijem i mandatarom za premijera Mustafom Adibom. U intervjuu za libanonski francuski dnevnik L’Orient-Le Jour, Conte je rekao da njegov posjet predstavlja “konkretno svjedočenje talijanske solidarnosti s Libanonom i njegovim narodom”.

Naglasio je da Libanon hitno treba vladu koja uživa povjerenje naroda i s kojom međunarodna zajednica može raditi na obnovi.

“Nadam se da proces koji je u tijeku za sastavljanje nove vlade može biti uskoro završen te da će biti uspostavljen hitan program reformi kojim bi se ispunile legitimne težnje libanonskog naroda”, rekao je Conte za dnevnik.

U posjet Libanonu stigao je manje od dva tjedna nakon posjeta talijanskoga ministra obrane Lorenza Guerrinija.

Talijanska vojska dugo je prisutna u Libanonu. U zemlji je raspoređeno 12.000 vojnika, uglavnom u sklopu Privremenih snaga UN-a u Libanonu (UNIFIL), koje su pod talijanskim zapovjedništvom.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.