Pad japanskog gospodarstva u drugom tromjesečju najveći u 40 godina

Svijet 08. ruj 202014:45 > 14:47
BEHROUZ MEHRI / AFP

Japansko gospodarstvo smanjilo se u drugom tromjesečju rekordnih 28,1 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, izvijestila je vlada u utorak, izmijenivši preliminarnu procjenu prema kojoj su aktivnosti pale 27,8 posto.

BDP je u razdoblju od travnja do lipnja pao treće tromjesečje zaredom, i to po najvećoj stopi od 1980. godine, pod utjecajem pandemije Covida 19 ali i prošlogodišnjeg podizanja stope poreza na dodanu vrijednost.

Na tromjesečnoj razini pao je također rekordnih 7,9 posto. Japan je već u prvom tromjesečju pao u recesiju, budući da je pad aktivnosti na tromjesečnoj razini zabilježen i u posljednjem tromjesečju 2019.

Osobna potrošnja, glavna komponenta BDP-a, pala je 7,9 posto u odnosu na prva tri ovogodišnja mjeseca, nešto blaže no što je vlada dosada procjenjivala, izračunavši da je potonula 8,2 posto.

Znatno je izmijenjena procjena pada korporativnih ulaganja, na 4,7 posto, s početno procijenjenih 1,5 posto. Izvoz robe i usluga potonuo je 18,5 posto dok je uvoz pao blagih 0,5 posto.

Usred povijesne recesije japanski premijer Shinzo Abe najavio je krajem kolovoza ostavku zbog zdravstvenih problema.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.