Više od 170 država pridružilo se WHO-ovoj inicijativi za cjepivo

Svijet 17. ruj 202016:31 > 16:33
Podijeli:
Izvor: Igor Kralj/PIXSELL

Više od 170 država pridružilo se COVAX-u, svjetskoj inicijativi za cjepivo Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), objavio je čelnik te institucije u četvrtak.

“Više od 170 država pridružilo se platformi COVAX i time dobilo garantirani pristup najvećem svjetskom portfelju cjepiva”, rekao je Tedros Adhanom Ghebreyesus u četvrtak, dan prije isteka roka za prijavu u tu inicijativu kojoj je cilj pravedna raspodjela cjepiva

diljem svijeta.

VEZANA VIJEST

WHO je ranije objavio da su pomoć u osiguravanju cjepiva zatražile 92 siromašnije države, dok je 80 bogatijih zemalja izrazilo interes, no neke još moraju potvrditi svoje sudjelovanje do isteka roka.

COVAX vode WHO i savez za cjepiva GAVI, a cilj je proizvesti i dostaviti 2 milijarde doza do kraja 2021. godine.

Neke države, poput SAD-a, osigurale su svoje zalihe bilateralnim dogovorom, pa se nisu pridružili ovoj globalnoj inicijativi.

#related-news_0

“Prvo cjepivo koje će biti odobreno možda neće biti najbolje. Što više pokušavamo, to su veće šanse da ćemo imati veoma sigurno i vrlo djelotvorno cjepivo”, naglasio je Tedros tijekom seminara održanog putem interneta na nacionalnom sveučilištu u Singapuru.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.