Vatrogasci napreduju u suzbijanju šumskih požara na zapadu SAD-a

Svijet 18. ruj 202007:02 > 07:03
Podijeli:
Izvor: JOSH EDELSON / AFP

Timovi koji su se prije samo nekoliko dana borili protiv smrtonosnih požara koji bjesne diljem Kalifornije, Oregona i Washingtona, sada su krenuli u ofenzivu te ostvarili značajan napredak u suzbijanju požara, rekli su u četvrtak dužnosnici sve tri države.

Hladnije, povoljnije vrijeme u regiji od prošloga tjedna omogućilo je kopnenim timovima s ručnim alatima i buldožerima da se pregrupiraju i konsolidiraju, a istovremeno omogućujući i veću upotrebu helikoptera koji bacaju vodu i tankera za avione.

Regija se i dalje suočava s teškim oporavkom od požara, koji su u Kaliforniji od sredine kolovoza izgorjeli oko 1,3 milijuna hektara te još 650.000 hektara u Oregonu i državi Washington od Praznika rada.

Požari, za koje znanstvenici i dužnosnici kažu da su neviđenih razmjera i žestine, oživjeli su usred katastrofalnih oluja s munjama, rekordnih vrućina i vjetrova.

Nekoliko malih gradova je velikim djelom spaljeno, s tisućama uništenih stanova i najmanje 34 izgubljena života – 25 u Kaliforniji, osam u Oregonu i jedan u Washingtonu. Tisuće evakuiranih, posebno u Oregonu, i dalje su stisnute u skloništima, mobilnim prikolicama i hotelskim sobama.

Šef uprave za izvanredne situacije u Oregonu Andrew Phelps naveo je da bi se broj smrtnih slučajeva mogao popeti dok timovi za pretragu pretražuju ruševine zajednica zahvaćenih kaotičnom evakuacijom.

“Postoje tisuće i tisuće domova koje treba procijeniti, pregledati i pretražiti”, rekao je novinarima.

Situacija je bila posebno teška u Oregonu, državi koja nije navikla na požare takve veličine te nedostaje joj dovoljno resursa da se s njima suoči. Do četvrtka, 11 dana od najnovije krize, vlasti u sve tri države dale su znatno optimističniju ocjenu te izvijestile da napreduju u obuzdavanju vatre.

Katastrofa se čak pojavila na čelu američke izborne utrke, pri čemu je republikanski predsjednik Donald Trump umanjio klimatske promjene kao faktor uzroka požara, dok je demokratski izazivač Joe Biden Trumpa nazvao “klimatskim piromanom” jer odbija priznati znanost o globalnom zatopljenju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.