Iranska politička zatvorenica Nasrin Sotoudeh u bolnici zbog srčanih tegoba

Svijet 19. ruj 202018:34 > 18:36
Podijeli:
Izvor: BEHROUZ MEHRI / AFP

Nasrin Sotoudeh, aktivistica za ljudska prava i politička zatvorenica u Iranu, prevezena je u bolnicu zbog srčanih tegoba, objavio je u subotu njezin suprug Reza Chandan.

“Zatvor nas je obavijestio da je Nasrin u lošem stanju i da je u bolnici zbog zatajenja srca”, napisao je njezin suprug na Twitteru.

Sotoudeh je štrajkala glađu 40 dana. Zabrinutost za njezino zdravstveno stanje raste od početka tjedna, rekao je Chandan.

Ta 57-godišnja odvjetnica, dobitnica nagrade Saharov koju dodjeljuje Europski parlament istaknutim borcima za ljudska prava, štrajkom glađu želi izboriti bolje uvjete za političke zatvorenike u doba pandemije koronaviusom.

Ona ne želi prekinuti štrajk glađu unatoč molbama svojih prijatelja sve dok njezini zahtjevi ne budu ispunjeni, rekao je njezin suprug.

Prema iranskim medijima, Sotoudeh je osuđena na sedam godina zatvora 2018. godine zbog “subverzivne propagande”.

Njezin suprug je rekao da je revolucionarni sud osudio Nasrin na 33 godine i šest mjeseci zatvora i 148 udaraca bičem.

Sotoudeh je na sudu odbacila sve optužbe te izjavila da se jedino mirnim putem bori za ženska prava te protiv smrtne kazne koja je na snazi u Islamskoj Republici Iran.

U svojoj domovini Nasrin Sotoudeh i njezin suprug su među najpoznatijim borcima za ljudska prava.

Hadi Ghaemi, izvršni ravantelj Centra za ljudska prava u Iranu (CHRI) sa sjedištem u New Yorku upozorio je na teško stanje u iranskim zatvorima.

“Širenjem Covida u zatvorima, ona (Sotoudeh) želi skrenuti pozornost na kritično stanje tisuća političkih zatvorenika kao što je ona, koji su krajnje ranjivi, a vlada i pravosudni sustav ih potpuno zanemaruju”, rekao je za agenciju AFP.

Neviđena represija

On ocjenjuje da Iran prolazi “represiju bez presedana” s tisućama uhićenja zadnjih mjeseci iz političkih razloga

Iran je pogođen međunarodnim sankcijama, zatim velikim prosvjedima protiv rasta cijena od studenoga 2019., na koje su vlasti odgovorile oštrom represijom, najvećom otkako je svrgnut šah 1979.

Nevladina udruga Amnesty International objavila je početkom rujna izvješće sa svjedočanstvima 500 osoba uhićenih nakon prosvjeda koje kažu da su bile žrtve montiranih sudskih postupaka, a u zatvoru vlada “epidemija” mučenja, uključujući simulirano utapljanje i spolno zlostavljanje.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.