Tihanovska: Berlinski zid simbol transformacije koju želim provesti kod kuće

Svijet 06. lis 202015:30 > 15:32
Izvor: SERGEI GAPON / AFP

Bjeloruska oporbena čelnica Svetlana Tihanovska u utorak je, uoči susreta s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, posjetila dio Berlinskog zida i rekla da u njemu vidi simbol transformacije koju želi provesti u vlastitoj zemlji.

Tihanovska, koja tvrdi da je ona pobijedila na predsjedničkim izborima prije dva mjeseca i optužuje dugovječnog predsjednika Aleksandra Lukašenka da se drži na vlasti zahvaljujući izbornoj prevari, stigla je u Berlin u pokušaju pridobivanja što veće međunarodne potpore.

“Prva stvar koju sam učinila u Berlinu je da sam išla vidjeti Berlinski zid”, kazala je Tihanovska.

Dijelovi Zida i dalje stoje po gradu, mnogi ukrašeni političkim grafitima. Zid je u Berlinu stajao 28 godina koliko je grad bio podijeljen nakon što je istočnonjemačka komunistička vlada 1962. podigla zid kako bi spriječila bijeg građana u demokratsku, Zapadnu Njemačku.

“Vidjela sam fotografiju ljudi s istočne strane Zida”, rekla je Tihanovska, aludirajući na prizore nakon pada istočnonjemačkog režima 1989.

“Isto je i u Bjelorusiji: mi smo na ovom zidu i srušit ćemo ga”, kazala je bjeloruska oporbena čelnica okupljenima na Potsdamer Platzu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.