Raste broj zaraženih u Švedskoj. Glavni epidemiolog: "Nema drugog vala"

Svijet 17. lis 202011:59 > 12:04
Anders WIKLUND / TT NEWS AGENCY / AFP

I Švedska ovih dana bilježi porast novih slučajeva pa je u četvrtak imala 1705 novozaraženih koronavirusom. Ipak, glavni švedski epidemiolog Anders Tegnell kaže kako porast zaraženih ne znači da je zemlja ušla u drugi val.

Švedska, koja je od početka pandemije ima drugačiji pristup od ostalih zemalja, te je ostavila otvoreno većinu škola, restorana i tvrtki tijekom pandemije, od početka rujna bilježi lagani rast zaraženih, piše Reuters.

VEZANE VIJESTI

Europske zemlje poput Nizozemske, Francuske i Španjolske očekuju drugi val koronavirusa, rekao je glavni švedski epidemiolog Anders Tegnell, ali to nije slučaj i sa Švedskom.

“To bi značilo da se virus znatno širi velikim dijelovima društva, a mi to u Švedskoj nemamo”, rekao je novinarima, dodavši kako porast slučajeva treba shvatiti veoma ozbiljno.

U četvrtak je u Švedskoj troje ljudi preminulo, pa se ukupan broj žrtava koronavirusa popeo na 5910. Taj broj je veći nego u ostalim nordijskim zemljama, ali ipak manji nego što je slučaj u Španjolskoj, Italiji i Velikoj britaniji.

Prema podacima stranice woldometers, Švedska je od početka epidemije imala 103.200 slučejava zaraze koronavirusom.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.