UN-ov embargo na oružje je istekao što se tiče Irana

Svijet 18. lis 202007:31 > 07:33
Izvor: Ilustracija

Iran je u nedjelju objavio da je istekao UN-ov embargo na uvoz oružja u tu zemlju, u skladu s međunarodnim ugovorom o iranskom nuklearnom programu i s rezolucijom 2231 Vijeća sigurnosti.

“Od danas automatski prestaju vrijediti sva ograničenja na nabavu oružja i na djelatnosti u vezi s tim te na financijske usluge prema i iz Islamske Republike Irana (…)”, ističe iransko ministarstvo vanjskih poslova u priopćenju.

U skladu s međunarodnim ugovorom u iranskom nuklearnom programu, embargo na uvoz oružja i teške vojne opreme istječe 18. listopada. “Iran, dakle, može nabavljati oružje i potrebnu opremu iz bilo kojeg izvora, bez zakonskih ograničenja i isključivo na temelju svojih obrambenih potreba”, dodaje se u tekstu ministarstva.

Moskva je u rujnu potvrdila spremnost na razvoj vojne suradnje s Teheranom nakon isteka embarga, a ni Kina ne skriva namjeru da nakon 18. listopada prodaje oružje Iranu. U priopćenju iranskog ministarstva navodi se i da Iran “može također izvoziti obrambeno oružje u skladu sa svojom politikom”.

Sjedinjene Države u kolovozu nisu uspjele produljiti embargo u Vijeću sigurnosti i ponovo uvesti međunarodne sankcije Iranu ukinute u skladu s ugovorom. Iransko ministarstvo je u nedjelju istaknulo da je to “dan koji će međunarodna zajednica pamtiti”, dodajući da je svijet bio uz Teheran “unatoč naporima američkog režima”.

Američki predsjednik Donald Trump u svibnju 2018. je jednostrano povukao svoju zemlju iz ugovora o iranskom nuklearnom programu potpisanog u Beču 2015. Iranski ministar vanjskih poslova Džavad Zarif napisao je na Twitteru da je “današnja normalizacija iranske obrambene suradnje sa svijetom pobjeda multilateralizma, mira i sigurnosti u našoj regiji”.

Donald Trump tvrdi – za razliku od drugih potpisnica ugovora s Iranom (Njemačka, Kina, Francuska, Velika Britanija i Rusija) – da taj tekst ne daje dovoljna jamstva da Teheran neće proizvesti atomsku bombu. Iran je uvijek nijekao da želi takvo oružje.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.

Tagovi