Novi rekordni brojevi novozaraženih u Njemačkoj, situacija "vrlo ozbiljna"

Svijet 22. lis 202012:33 > 12:34
Izvor: Ilustracija

Središnji epidemiološki njemački institut Robert Koch ocijenio je u četvrtak trenutnu epidemiološku situaciju i rekordan broj novozaraženih od preko 11 tisuća u Njemačkoj kao "vrlo ozbiljnu".

U međuvremenu je situacija postala vrlo ozbiljna”, rekao je direktor Instituta Robert Koch Lothar Wieler na konferenciji za tisak, nakon što je objavljena brojka od 11.287 novozaraženih u posljednja 24 sata. To je najveći broj novozaraženih u jednom danu od početka pandemije.

Wiehler je istodobno procijenio kako je još uvijek moguće spriječiti još jače širenje virusa.

“Trenutno još imamo šansi usporiti daljnje širenje virusa”, rekao je Wiehler. Po njegovim riječima, većina novozaraženih u ovom jesenskom valu pandemije povezana je s privatnim slavljima i okupljanjima.

“Svugdje gdje se na malom prostoru mnogo govori i smije postoji opasnost od brze zaraze”, rekao je Wiehler.

On je istodobno mogućnost zaraze u javnom prijevozu i hotelima ocijenio “relativno niskom”.

VEZANE VIJESTI

Wiehler je upozorio i na to da lokalnim zdravstvenim ustanovama koje prate širenje pandemije “hitno treba pružiti podršku” kako bi i dalje mogle obavljati svoj posao i prije svega pratiti lance širenja zaraze.

Direktor epidemiološkog instituta ne vidi potrebu mijenjanja trenutne strategije borbe protiv širenja koronavirusa u Njemačkoj, koja se temelji na mjerama higijene, nošenju maski i održavanju razmaka.

U čitavoj Njemačkoj je na snazi obveza nošenja maske u javnom prijevozu, a u centrima s više od 50 novozaraženih na 100.000 stanovnika u roku od sedam dana, u što u međuvremenu spadaju gotovo svi gradovi, postoji i obveza nošenja maske i u pješačkim zonama.

Njemačka je u četvrtak na listu rizičnih područja uvrstila i Zagrebačku, Karlovačku, Osječko-baranjsku, Varaždinsku i Bjelovarsku županiju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.