Bolnice u EU o prvim pretrpanim odjelima intenzivne: Biramo koga ćemo ostaviti

Svijet 27. lis 202017:16 > 17:28
Izvor: GUILLAUME SOUVANT / AFP

Zbog rapidnog širenja covida-19 Svjetska zdravstvena organizacija upozorila je u prvom redu zemlje Europe i Sjeverne Amerike da se paze sloma sustava intenzivne skrbi po bolnicama. DPA javlja da se to već događa.

DPA javlja o regijama Belgije i Velike Britanije kao o mjestima u EU-u u kojima je broj najteže oboljelih od covida-19 prešao kapacitete odjela za intenzivnu skrb.

VEZANE VIJESTI

Za Belgiju agencija navodi da se u Pokrajini Liege već događa to da deseci liječnika i njegovatelja nastavljaju raditi unatoč tome što su i sami zaraženi koronavirusom.

“Moramo birati između lošeg i vrlo lošeg rješenja”, kazao je za DPA Philippe Devos iz Saveza medicinskih sindikata.

Pritom je pod “vrlo lošim rješenjem” mislio na slučajeve u kojima nekim pacijentima moraju uskratiti medicinsku skrb zbog totalne preopterećenosti i zaguženosti klinika i liječnika odnosno medicinskih sestara i tehničara. O sličnim izborima proljetos se javljalo iz klinika sa sjevera Italije, primjerice iz Bergama, gdje su također raditi nastavljali i oboljeli liječnici ili medicinske sestre i tehničari, samo ako bi bili u stanju stajati na nogama.

Najnoviji podaci ECDC-a govore da je Belgija najgore pogođena zemlja pandemijom, da je u toj zemlji broj oboljelih na 100.000 stanovnika 1390,9. Iz Liegea oboljeli za koje više nema mjesta ili mogućnosti zbog pretrpanosti, šalju se u Njemačku u obližnji Aachen.

“Mi više nemamo niti jednog mjesta na odjelu intenzivne skrbi. Mi više nemamo niti jednog mjesta izvan odjela intenzivne skrbi”, kazao je za DPA Devos koji u jednoj bolnici u Liegeu vodi odjel intenzivne skrbi.

Agencijske vijesti navode i to da je slom kapaciteta doživjela i prva klinika u Velikoj Britaniji, konkretno jedna od bolnica u Manchesteru.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.