Porasla prednost Bidena u Pennsylvaniji, Trump: Pravni postupci tek počinju

Svijet 06. stu 202006:48 > 07. stu 2020 02:26
Podijeli:
Izvor: Olivier DOULIERY / AFP

Amerikanci su u utorak 3. studenog izašli na birališta kako bi odlučili tko će biti sljedeći predsjednik, Joe Biden ili Donald Trump. Danas, 6. studenog i dalje se ne zna pobjednik. Biden, koji je bliže pobjedi, poziva na strpljenje i prebrojavanje svih glasova, a Trump je još u izbornoj noći proglasio pobjedu i ustvrdio da ga se vara. S optužbama o navodnoj krađi je nastavio i u četvrtak.

2:21

Vrhovni sud naložio Pennsylvaniji: Dopisni glasovi pristigli nakon 3.11. moraju se brojiti odvojeno

Vrhovni sud naložio je Pennsylvaniji kako se dopisni glasovi koji su pristigli nakon 3. studenog moraju brojiti odvojeno.

1:39

Bidenova kampanja nastavlja promatrati rezultate, hoće li se Biden i Harris obratiti?

Kampanja Joea Bidena nastavlja promatrati rezultate, uključujući one u Pennslyvaniji.

Danas se Joe Biden i Kamala Harris nisu oglašavali na Twitteru. Biden se zadnji put obratio prije više od 26 sati apelirajući na smirenost i strpljenje dok traje prebrojavanje glasova.

Kampanja je ranija danas poručila kako se Biden planira obratiti u udarnom terminu, no još uvijek se čeka hoće li se to obraćanje uopće dogoditi, piše CNN. 

1:33

Porasla Bidenova prednost u Pennsylvaniji

Bidenova prednost u Pennsylvaniji porasla je na nešto manje od 20.000 glasova nakon što su stigli novi rezutati iz Philadelphije.

Biden je u spomenutom gradu osvojio 555.833 glasova, što čini 80,78 prebrojenih glasova, dok je Trump na 18,3 posto s 125.897 glasova, javlja CNN.

Budući da nosi 20 elektorskih glasova, Pennsylvanija je ključna država za određivanje predsjednika SAD-a jer će ona Bidenu biti dovoljna za konačnu pobjedu čak i ako izgubi svih pet preostalih saveznih država u kojima nije proglašen pobjednik.

0:15

Republikanci traže 60 milijuna dolara donacija za financiranje sudskih postupaka

Republikanci traže od donatora barem 60 milijuna dolara za financiranje sudskih tužbi predsjednika Donalda Trumpa u vezi američkih predsjedničkih izbora, kazala su u petak za Reuters dva izvora upoznata s time.

Trumpova kampanja podnijela je tužbe u nekoliko saveznih država nakon izbora koji su održani u utorak, na kojima zbog dugotrajnog brojanja glasačkih listića još nije proglašen pobjednik, pri čemu je demokrat Joe Biden na korak do potrebnih 270 elektorskih glasova.

“Žele 60 milijuna dolara”, izjavio je jedan republikanski donator koji je dobio zahtjev od Trumpove kampanje i Republikanskog nacionalnog odbora (RNC).

Više čitajte OVDJE

0:08

Donald Trump se opet oglasio na Twitteru

“Joe Biden ne bi trebao nepravedno proglašavati pobjedu. Mogao bih i ja iznijeti i tu tvrdnju. Pravni postupci tek počinju!”, poručio je Trump. 

0:04

Joe Bidem se obraća u 2 ujutro po hrvatskom vremenu

Guardian javlja kako bi se Joe Biden trebao obratiti javnosti u 2 ujutro po hrvatskom vremenu, odnosno 8 navečer po lokalnom vremenu. 

23:59

Trumpova kampanja zaposlila pravnog savjetnika za nastavak bitke oko glasova

Trumpova kampanja zaposlila je savjetnika Davida Bossiea kojim će biti posao pravno izazvati rezultate izbora u pojedinim državama. Njega su zaposlili menadžer kampanje Bill Sepien i predsjednikov zet Jared Kushner kao dio plana za nastavkom pravne borbe oko glasova, javlja New York Times.

23:14

Buden povećava prednost nad Trumpom u Pennsylvaniji

Biden povećava prednost nad Trumpom u Pennsylvaniji – po zadnjim podacima razlika među njima iznosi 14.541 glas. Porasla je, i to dosta, razlika u Georgiji, gdje ona sada u korist Bidena iznosi 4.263 glasa, dok se u Nevadi i Arizoni nije mijenjala.

22:45

Arizona mora prebrojati još otprilike 250 tisuća glasova

Državna tajnica Arizone Katie Hobbs kazala je kako trebaju prebrojati još 250 do 270 tisuća glasova.

22:20

Republikanci u Michiganu u subotu će zatražiti pregled glasova pristiglih poštom

Republikanci u Michiganu zatražili su saslušanje na kojem će od suda zatražiti da se pregledaju glasovi pristigli poštom.

22:15

Stack: Teško je znati što se može očekivati kad se proglasi pobjednik

Novinar Andrew Stack kaže da je teško znati što se može očekivati kad se proglasi pobjednik. “Puno je komentatora mislilo da će doći do nasilja na biralištima, ali to se nije dogodilo. Amerika je podjeljenija ikada nego u mom životu, uz izuzetak Vijetnamskog rada. Sljedećih mjesec dana bit će dugih mjesec dana”, kazao je Stack.

Stack se osvrnuo i na Trumpove izjave da je u pitanju izborna prijevara. “Oni koji podupiru Trumpa misle da se radi o izbornoj prijevari, a oni koji ga ne podupiru misle da je sve legalno.”

22:01

Smanjila se Bidenova prednost u Arizoni

Bidenova prednost pred Trumpom se smanjila na 39.769 glasova u Arizoni.

21:47

Jakovina o kritikama republikanskog senatora Romneyja

Tvrtko Jakovina, povjesničar s Filozofskog fakulteta, osvrnuo se na kritike republikanskog senatora Mitta Romneyja koji je rekao da su izjave predsjednika Donalda Trumpa o izbornim prevarama „pogrešne“ te da štete temeljima Sjedinjenih Država.

“Prečesto je ostajao sam u kritici. Neki od guvernera su reagirali dijelom iz uvrijeđenosti zbog sumnje u te glasove”, kazao je Jakovina.

21:43

Biden dan provodi kući, čekajući rezultate

Dok traje prebrojavanje glasova, Joe Biden i njegova kampanja pomno prate rezultate u državama.

Biden je dan proveo kući s obitelji i starijim savjetnicima, gledajući rezultate i dobivajući novosti od kampanje, javlja CNN. 

21:34

Selanec: Ako bi predaja vlasti bila nemirna, to bi imalo nesagledive učinke na ugled SAD-a

Sudac Ustavnog suda Goran Selanec komentirao je kako bi mogla izgledati predaja vlasti u slučaju da Joe Biden pobijedi.

“Ustavni okviri su poprilično šturi po tom pitanju, sve je regulirano na razini zakonodavstva i ustaljene prakse. Uspješna demokracija mjeri prije svega po uspješnosti tranzicija nakon izbora. “

Kaže da bi ako bi tranzicija bila nemirna, “to bi imalo nesagledive učinke na ugled Amerike”. “Odbijanje mirne tranzicije imalo bi nesagledive posljedice za Republikansku stranku. Trump je već rekao da ne misli odustati ni ako izgubi ove izbore nego da će se vratiti 2024. godine, što pretpostavlja da bi se vratio kroz tu stranku”, rekao je Selanec.

21:23

Donald Trump poslao priopćenje

Donald Trump se oglasio priopćenjem. 

“Vjerujemo da Amerikanci zaslužuju punu transparentnost pri prebrojavanju svih glasova. Ovdje se radi o integritetu cijelog našeg izbornog postupka. Od početka smo govorili da se moraju prebrojati svi legalni glasački listići i da se ne smiju brojati svi ilegalni, ali na svakom koraku smo nailazili na otpor Demokrata oko ovog osnovnog principa. Provjerit ćemo zakonitost svakog aspekta ovog izbornog procesa na sudu kako bi naši građani mogli imati povjerenje u svoju vladu. Nikad neću odustati od borbe za vas i ovu naciju”, stoji u priopćenju koje su prenijeli američki mediji.

21:13

Biden ima prednost u četiri države

Biden u Georgiji ima prednost od 1602 glasa, vodi i u Pennsylvaniji sa 13.662 glasa, u Nevadi ima 20.137 glasova dok u Arizoni ima prednost od 40.954 glasa.

21:11

Kovačević: Ruska politička elita odavno se opredijelila za Trumpa

Bivši veleposlanik Republike Hrvatske u Rusiji Božo Kovačević također je komentirao američke izbore iz perspektive Rusije. 

“Što se tiče Rusije, njihova politička elita se odavno opredijelila za predsjednika Trumpa.

Predsjednik Putin je od početka svog mandata optirao za multipolarni svijet. Politika predsjednika Trumpa potpuno se uklapa u ruske vanjskopolitičke koncepcije.

Vjerojatni predsjednik Biden će vjerojatno inzistirati na multilateralizmu. Trump inzistira na izolacionizmu i za povlačenje iz različitih misija koje su prethodne administraicije započele”, kazao je Kovačević.  

21:02

Prosvjednici se okupljaju ispred Bijele kuće

20:58

Republikanci u Pennsylvaniji izašli pred Vrhovni sud

Republikanci iz Pennsylvanije zatražili su od Vrhovnog suda da se odvoje glasovi pristigli nakon izbornog dana. Radi se o dvije do tri tisuće glasova koji prema dužnosnicima iz Pennsylvanije ne mogu odlučiti izbore.

20:52

Ramos: “Svaki glas treba prebrojati, tako funkcionira demokracija”

Odvjetnik Bryan Ramos, šef Bidenove kampanje za Filipinske Amerikance komentirao je ponovno brojanje glasova u Georgiji.

“Svaki glas treba prebrojati, tako funkcionira demokracija. Prema državnom zakonu, ako je razlika manja od 0,5 posto treba se automatski ponovno prebrojavati. Sada to procjenjuju i pripremaju se za to prebrojavanje i očekujemo da će se to što prije obaviti”, kazao je Ramos.

Ramos je za Georgiju je rekao da je “demokratski otok” među okolnim republikanskim državama te da ako Biden pobijedi tu, to bio veliki udarac za Republikansku stranku.

20:45

Mandić: “Najvažnije je kako će se stvari odvijati u Oregonu”

Gostujući u našoj specijalnoj emisiji posvećenoj izborima u SAD-u “Amerika bira” analitičar Faktografa Velibor Mandić komentirao je očekivanja. 

“Meni je najvažnije kako će se stvari odvijati u Portlandu, Oregonu koji je obično prvi grad na zapadnoj obali u kojem se počinje događati neko komešanje ako se pojave prosvjedi s bilo koje strane”, rekao je analitičar Faktografa Velibor Mandić.

20:42

Đurović: U SAD-u postoji neka vrsta suspregnutog veselja

Telegramov dopisnik iz New Yorka Đivo Đurović komentirao je kakvo je ozračje u SAD-u dok se čekaju glasovi iz ključnih država. 

“Ovdje postoji neka vrsta suspregnutog veselja. Svima je jasno da je stvar riješena i da više nema mogućnosti za obrat. Zbog ludila koje je proželo Ameriku protekle četiri godine i zbog Trumpova opasnog nastupa sinoć, nitko to ne želi napraviti dok nije 110 posto sigurno da su izbrojani glasovi”, pojasnio je Đurović. 

Đurović je komentirao i ponovno prebrojavanje glasova.

“Uvijek možete naručiti prebrojavanje, ali onda kampanja to mora platiti ako nije zakonom predviđeno, što je za Trumpovu kampanju problem jer su gotovo bankrotirali, tako da sigurno neće biti puno prebrojavanja”, reako je. 

20:36

CNN objavio projekcije pet ključnih država

Glasovi se još uvijek prebrojavaju u nekoliko ključnih država.

CNN je objavio projekciju pet ključnih država prema kojoj Biden vodi u Pennsylvaniji za 13.410 glasova, odnosno 0,2 posto. To je za 0,1 posto više nego prije sat vremena.

U Georgiji je Biden u vodstvu za 1561 glas. Ranije je razlika u korist Bidena bila 1858 glasova (što je manje od 0,1 posto).

U Nevadi vodi za 20.137 glasova i njegova se prednost smanjila na 1,6 posto. Ranije je vodio za 22.076 glasova, odnosno 1,7 posto.

U Arizoni Biden vodi za 43.779 glasova što je 1,4 posto, isto kao i prema ranijim podacima.

20:34

Trump se opet oglasio na Twitteru

Trump se ponovno oglasio na Twitteru, pita se gdje su nestali glasovi vojnika iz Georgie.

20:21

Suradnici se udaljavaju od Trumpa?

Izvori bliski Bijeloj kući za CNN su otkrili kako se Trumpovi viši suradnici polako, ali sigurno udaljavaju od njega.

Ista je situacija s ljudima iz Bijele kuće, kao i s ljudima iz kampanje.

“Gotovo je”, rekao je jedan od ključnih savjetnika iz Trumpove vlade. Rekao je kako su u vladi zabrinuti što će Trump napraviti kada shvati da je izgubio.

Više čitajte OVDJE

19:27

Opet je porasla Bidenova prednost u Pennsylvaniji

U Pennsylvaniji je u međuvremenu još porasla Bidenova prednost. Sada ima 13.371 glasova prednosti.

19:17

Okrug Clark u Nevadi ima za prebrojiti još 63 tisuće glasova

Iz Nevade su poručili kako imaju za prebrojiti još oko 63.000 glasova u okrugu Clark. Kažu kako se nadaju da će to biti gotovo do nedjelje.

19:16

Nancy Pelosi: Biden je izabrani predsjednik

Predsjednica američkog Zastupničkog doma demokratkinja Nancy Pelosi u petak je rekla kako vjeruje da će njezin demokratski stranački kolega Joe Biden biti pobjednik predsjedničkih izbora.

“Biden ima snažan mandat za vodstvo, a iza sebe će imati snažan demokratski Zastupnički dom”, rekla je Pelosi, nazvavši Bidena “izabranim predsjednikom”.

Više čitajte OVDJE

19:07

Brojanje glasova u Philadelphiji moglo bi potrajati i nekoliko dana

Philadeplhija ima još otprilike 40 tisuća glasova za prebrojiti, što može potrajati i nekoliko dana, rekla je Lisa Deeley na konferenciji za novinare.

19:04

Očekuje se i obraćanje Kamale Harris

Uz Bidena bi večeras trebala govoriti i Kamala Harris. 

18:48

Romney: Trump svojim izjavam da su izbori namješteni šteti demokraciji u SAD-u

Republikanac Mitt Romney oglasio se na Twitteru. Kaže kako Trump svojim izjavama da su izbori namješteni, a glasovi pokradeni šteti slobodi i demokraciji u SAD-u, ali i diljem svijeta.

18:47

Biden u Pennsylvaniji povećava prednost koju će Trump teško dostići

CNN javlja kako nanoviji podaci iz Pennsylvanije pokazuju da Biden povećava svoju prednost koju će Trumpu biti teško dostići.

Zadnji podaci pristigli iz okruga Bucks pokazuju da je Biden dobio 1,732 glasa, a Trump 853. Biden je dobio 66 posto svih glasova u tom okrugu.

18:35

Priprema se govor Joea Bidena

Priprema se govor Joea Bidena večeras u prime time terminu.

Vjeruje se da će to biti pobjednički govor, no to naravno ovisi o daljnjoj utrci, javlja CNN.

18:19

CNN: Bidenu prednost u Pennsylvaniji porasla

CNN javlja kako je Bidenova prednost u Pennsylvaniji porasla na 9746 glasova.

18:09

Trump se obrušio na demokrate u Senatu

U novoj objavi na Twitteru aktualni američki predsjednik Donald Trump obrušio se na demokrate u Senatu.

“S napadom radikalno lijevih demokrata na republikanski Senat funkcija predsjednika postaje još važnija”, napisao je.

18:02

Novo stanje po državama

Pennsylvania

 • Donosi 20 elektorskih glasova
 • Biden vodi za 8.867 glasova
 • 98% glasova obrađeno

Georgia

 • Donosi 16 elektorskih glasova
 • Biden vodi za 1.585 glasova
 • 99% glasova obrađeno

Nevada

 • Donosi 6 elektorskih glasova
 • Biden vodi za 22.076 glasova
 • 91% glasova obrađeno

Arizona

 • Donosi 11 elektorskih glasova
 • Biden vodi za 43.779 glasova
 • 93% glasova obrađeno

Sjeverna Karolina

 • Donosi 15 elektorskih glasova
 • Trump vodi za 76.737 glasova
 • 95% glasova obrađeno
17:48

Biden smanjio razliku u Pennsylvaniji, povećao u Nevadi

Prema najnovijim objavama iz Pennsylvanije i Nevade prednost Joea Bidena varira.

U Pennsylvaniji Biden sad ima prednost od 8.867 glasova, u odnosu na prethodnu objavu kad je imao 9.027 glasova. Očekuje se da će se prednost povećati nakon što stigne još glasova iz Philadelphije.

Prednost demokratskog kandidata povećala se u Nevadi i sad iznosi 22.076 glasova, odnosno 1,7% pred Donaldom Trumpom.

17:41

Trump: Pennsylvania je krenula nezakonitim putom

Donald Trump se opet oglasio na Twitteru, u nešto dužoj objavi.

“Evo što znamo. Moramo se vratiti na državnu razinu i vidjeti kako se ova baruština uopće pojavila. Guverner Wolf i Vrhovni sud grubo su narušili Ustav SAD-a. Moć određivanja tih regula i pravila nalazi se u zakonu. Oni su to ignorirali, ignorirali su Ustav.

Sad se sve svodi na brojanje kuća, a promatrači, koji su simbol integriteta i transparentnosti, skandalozno su isključeni. Pennsylvania je krenula nezakonitim putom i nadamo se da će Vrhovni sud to ispraviti.

Osim toga, ovi dopisni glasovi pristigli nakon izbornog dana, ilegalni su, točno kao što je predsjednik napominjao. Vrhovni sud je u izvanrednim okolnostima mogao odluku donijeti u samo nekoliko dana”, napisao je Trump potpisavši svog odvjetnika Kena Starra.

17:21

Biden povećao prednost u Maricopi, Arizoni

Okrug Maricopa u Arizoni, državi koju su neki mediji poput AP-a već proglasili “Bidenovom pobjedom”, objavio je nove podatke o prebrojanim glasovima.

U ovom okrugu, koji uključuje među ostalim grad Phoenix, situacija je ovakva:

Joe Biden: 972.570 glasova

Donald Trump: 912.115 glasova

Time je razlika u korist Joe Bidena u odnosu na sinoćnje podatke povećana za 60.455 glasova. Arizona donosi 11 elektorskih glasova.

17:21

Borzan: U EU postoji želja za promjenom

“Ne bih se čudila da na desnoj strani EU postoji želja da dođe do promjene, na ljevici svakako da, jer to ima utjecaj na čitav svijet, poreznu politiku, ali i različite programe bitne za budućnost poput zelene politike. Ovi izbori su napeti. Zanimljivo je gledati kako se Donald Trump ponaša jer je teško zamisliti da bi se netko drugi tako ponašao”, rekla je europarlamentarka Biljana Borzan u Newsroomu komentirajući američke izbore.

16:57

Stipe Grgas: Za vrijeme Trumpa došlo do još veće klasne podjele Amerike

Stipe Grgas profesor je amerikanistike na Odsjeku za anglistiku Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Jedan od kolegija koje drži je i “Američko sada” koji se bavi SAD-om nakon 11. rujna 2001.

U N1 Studiju uživo pojasnio je što po njemu točno predstavlja američko “sada”. Govorio je o financijalizaciji Amerike i utjecaju Donalda Trumpa na SAD. On je primjerice potpuno zanemario ekološku politiku, smatra Grgas, a tijekom Trumpa došlo je do još veće klasne i rasno-etničke podjele Amerike.

16:45

Državni tajnik potvrdio: U Georgiji će se ponovno brojati glasovi

Državni tajnik Georgije Brad Raffensperger potvrdio je da će se u toj državi ponovno brojati glasovi.

Joe Biden u Georgiji trenutno vodi pred Donaldom Trumpom za samo 1.579.

Više pročitajte OVDJE.

16:43

Ivanka Trump: Ovo nije kontroverzno

Na Twitteru se oglasila i kći Donalda Trumpa, Ivanka, koja mu je ujedno i savjetnica u Bijeloj kući.

“”Svaki legalan glas treba brojati. Svaki nelegalan glas treba odbaciti. Ovo ne bi trebala biti kontroverzna izjava.

I ovo nije pristrano. Slobodni i pravedni izbori temelj su naše demokracije”, napisala je.

16:39

Bidenov stožer odgovorio Trumpu

Glasnogovornik Bidenova stožera, Andrew Bates, odgovorio je Trumpu u kratkoj izjavi za CNN. Komentirali su njegove navode da neće priznati Bidenovu pobjedu.

“Kao što smo rekli 19. srpnja, američki narod će odlučiti ove izbore. A vlada SAD-a je savršeno sposobna ispratiti prijestupnike iz Bijele kuće”, rekao je.

16:33

Republikanski senator kritizirao Trumpa

Republikanski senator Pennsylvanije, Pat Toomey, kritizirao je aktualnog predsjednika Donalda Trumpa koji dolazi iz njegove stranke zbog spornih izjava koje je iznio u obraćanju javnosti.

“Vidio sam predsjednikov govor sinoć i bilo ga je teško gledati. Predsjednikove optužbe o velikoj prevari i krađi izbornih glasova jednostavno nemaju osnove. Nisam upoznat sa značajnim propustima u ovoj državi.

Neregularnosti postoje na svakim izborima, ali one se uglavnom odnose na šačicu glasova”, rekao je Toomey.

16:21

Oglasio se AP o glasovima

Na Twitteru su se oglasili iz AP-a i poručili kako još nisu proglasili pobjednika za Pennsylvaniju, jer iako Biden ima prednost, u toj se državi trebaju prebrojati još deseci tisuća glasova.

16:17

Oglasio se Trump

Aktualni američki predsjednik Donald Trump objavio je na Twitteru: “Philadelphia ima pokvarenu povijest izbornog integriteta.”

16:11

Biden još povećao prednost u Pennsylvaniji!

Pennsylvania je upravo objavila rezultate dodatnih 3.000 prebrojanih glasova u okrugu Bucks, prenosi Guardian.

Prednost Joea Bidena s tim je glasovima porasla na 6.737 glasova pred Donaldom Trumpom.

Biden je tako preuzeo vodstvo u Pennsylvaniji sa 0,1% više glasova od Trumpa.

16:06

Na ulicama Philadelphije već slave

Premda još nisu prebrojani svi glasovi u Philadelphiji, kao ni u cijeloj Pennsylvaniji, neki su građani ozbiljno shvatili Bidenovo vodstvo u tom gradu pa su svoje zadovoljstvo odlučili iskazati plesom na ulici.

16:05

Tinejdžer izabran za državnog dužnosnika

Osamnaestogodišnji Tony LaBranche izabran je u državno tijelo New Hampshire kao vijećnik grada Amhersta i time je postao jedan od najmlađih državnih dužnosnika u SAD-u ikad izabran.

Više pročitajte OVDJE.

15:48

Trumpov stožer: Izbori nisu gotovi!

I dok je Joe Biden na najboljem putu da osvoji najviše glasova u Pennsylvaniji, a s tim i predsjednički mandat, iz stožera Donalda Trumpa poručuju da nije gotovo.

“Izbori nisu gotovi”, poručio je savjetnik u Trumpovoj kampanji Matt Morgan u priopćenju i dodao: “Lažne procjene da je Joe Biden pobjednik bazirane su na podatcima iz četiri države koje su daleko od prebrojavanja svih glasova i konačnog rezultata.”

Spomenuo je nepravilnosti u Pennsylvaniji, no bez argumenata.

Više pročitajte OVDJE.

15:41

Biden će se obratiti javnosti

Demokratski kandidat Joe Biden trebao bi se u poslijepodnevnim ili večernjim satima obratiti javnosti.

Njegovi suradnici ističu da se točno vrijeme ne može znati. Ipak, sve je spremno u gradu Wilmingtonu i za pobjednički govor i za sve ostale opcije, piše CNN.

15:32

Philadelphia ima još 25.000 glasova za izbrojati

U najvećem gradu Pennsylvanije ostalo je još 25.000 glasova za izbrojati, objavili su gradski dužnosnici.

Brojanje će potrajati, kažu, jer se radi o glasovima koji trebaju dodatnu provjeru kako bi se utvrdilo da su legitimni, bilo da se radi o datumu prispijeća, ispravnosti podataka ili provjeri potpisa.

15:20

Zabranjeni letovi oko Bidenovog doma

Savezna uprava za civilno zrakoplovstvo uvela je privremenu zabranu leta iznad doma demokratskog kandidata Joe Bidena u Wilmingtonu u Delawareu.

Zabrana leta odnosi se na radijus od kilometar i pol, a letove su zabranili i na području oko centra Chase gdje se predviđa proslava i pobjednički govor demokratskog kandidata ako izbori pobjedu na ovim izborima, javlja CNN.

15:09

Biden nadmoćan u Philadelphiji

Nakon što je objavljeno da je Joe Biden prešao u vodstvo po broju glasova u Pennsylvaniji, stigli su prvi rezultati iz Philadelphije, najvećeg grada u toj državi.

Joe Biden u tom gradu ima 553.953 glasa, a Donald Trump 125.513.

U odnosu na pretdnu objavu Biden je dobio 27.396 glasova, a Trump 3.760.

Od sinoć je tako preobrojano još 31.671 glasački listić, javlja CNN.

14:53

Biden preuzeo vodstvo u Pennsylvaniji

Demokratski kandidat Joe Biden preuzeo je vodstvo u Pennsylvaniji, javlja CNN.

Dosad je tu prednost držao Donald Trump, i to za 18.049 glasova. Biden je nadoknadio tu prednost i poveo za 5.587 glasova.

Donald Trump ne može osvojiti drugi mandat ako ne osvoji 20 elektorskih glasova u Pennsylvaniji, i to neovisno o tome u koliko drugih država još pobijedi.

Njegove šanse o ostanku na mjestu predsjednika SAD-a ovise isključivo o razvoju situacije u ovoj državi.

14:33

Prosvjedi se nastavljaju

Pristaše predsjednika Donalda Trumpa, neki i naoružani, pojačali su svoje prosvjede u znak potpore neutemeljenim Trumpovim optužbama o namještanju predsjedničkih izbora, dok se iščekuju rezultati preostalih saveznih država.

Demonstracije su bile većinom mirne, iako su se Trumpovi pristaše povremeno sukobljavali s protuprosvjednicima. Trump je rekao da su izbori pokradeni iako nema dokaza o izbornoj prevari.

Više pročitajte OVDJE.

14:31

Hoće li glasovi iz Pennsylvanije prevagnuti?

Trump ne može osvojiti 270 elektorskih glasova, koliko je kandidatu potrebno za pobjedu, bez pobjede u Pennsylvaniji koja donosi 20 glasova. No, samo ona mu nije dovoljna za pobjedu.

Ako Biden osvoji Pennsylvaniju, s obzirom na sadašnju situaciju, prelazi prag od 270 glasova i osvaja predsjedničke izbore.

14:27

Novinarka prepjevala hit: Samo želim rezultat

Novinarka mreže WNEP Chelsea Strub na Twitteru je objavila zanimljiv video u kojemu samo želi rezultat izbora. Prepjevala je poznati hit Mariah Carey “All I Want for Christmas” i to na način da u njemu traži – rezultat izbora.

Video pogledajte OVDJE.

14:11

Biden još nije ušao u Bijelu kuću, ali jest u povijest američkih izbora

Kandidat Demokratske stranke za predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden nalazi se na korak od izbora za 46. predsjednika SAD-a, ali je već izvjesno da je oborio rekord kada je u pitanju ukupan broj glasova osvojenih na predsjedničkim izborima u Americi.

Prema preliminarnim rezultatima izbora, Biden je prvi predsjednički kandidat ikada koji je osvojio više od 70 milijuna glasova. Favorit za ulazak u Bijelu kuću već je osvojio 73,7 milijuna glasova na razini SAD-a, a s obzirom na to da brojanje glasova još nije završeno izborni saldo predsjedničkog kandidata demokrata bit će i dodatno uvećan.

Više pročitajte OVDJE.

14:03

Stanje po državama

Pennsylvania

 • Donosi 20 elektorskih glasova
 • Trump vodi za 18.049 glasova
 • 95% glasova obrađeno

Georgia

 • Donosi 16 elektorskih glasova
 • Biden vodi za 1.096 glasova
 • 99% glasova obrađeno

Nevada

 • Donosi 6 elektorskih glasova
 • Biden vodi za 11.438 glasova
 • 89% glasova obrađeno

Arizona

 • Donosi 11 elektorskih glasova
 • Biden vodi za 47.052 glasova
 • 90% glasova obrađeno

Sjeverna Karolina

 • Donosi 15 elektorskih glasova
 • Trump vodi za 76.737 glasova
 • 95% glasova obrađeno
13:43

Put do pobjede

Što je svakome od kandidata u ovom trenutku potrebno za pobjedu?

Joe Biden treba većinu glasova u dvije od ove četiri države: Arizona, Georgia, Nevada i Sjeverna Karolina ILI pobjedu u Pennsylvaniji.

Donald Trump treba većinu glasova u tri od ove četiri države: Arizona, Georgia, Nevada i Sjeverna Karolina, ali usto treba i pobjedu u Pennsylvaniji.

13:30

U Georgiji ostalo još 8.197 glasova za prebrojati

Šef glasačkog odbora u Georgiji Gabriel Sterling javio se u emisiju Good Morning America i rekao da im je preostalo još 8.197 dopisnih glasova za prebrojati.

Joe Biden trenutno vodi za 1,096 glasova.

Sterling je naglasio da su ima danas stigli glasovi iz vojske i međunarodnih misija te da će poštujući zakone države polako i točno prebrojati svaki glas.

13:22

Dosad neviđeni uvjeti za brojanje glasova

Da je neko drugo vrijeme, posao članova biračkih odbora ne bi bio nešto posebno, ali na ovim američkim predsjedničkim izborima u njih su uprte oči cijele nacije i svijeta.

Brojači glasova s maskama na licima i rukavicama na rukama stoje nad stolovima, verificiraju i broje glasove koji će presuditi ishod tijesne bitke između Donalda Trumpa i Joea Bidena.

Svijet ih promatra, kao i, naravno, članovi kampanje obojice kandidata zajedno s njihovim timovima odvjetnika. Ulozi ne mogu biti veći.

Više pročitajte OVDJE.

12:52

Biden dodatno povećao prednost u Georgiji

Joe Biden sve je bliži pobjedi u Georgiji. Prema posljednjim podacima razlika u glasovima između dva kandidata je 1.097 u korist Bidena.

12:43

Trumpovci okrenuli leđa Foxu

Trumpovi pristaše dijem Amerike više ne vjeruju Fox Newsu, medijskoj kući u vlasništvu Ruperta Murdocha, koja je proteklih godina bila veliki saveznik američkog predsjednika, piše Guardianova novinarka Lois Beckett.

Naime, Fox News već danima daje prednost Joe Bidenu u broju elektorskih glasova što jako frustrira Trumpove simpatizere.

Smatraju da je Fox okrenuo leđa Trumpu te da prikazuju “lažne brojke”.

12:24

Novi rezultati u Philadelphiji za najviše dva sata

Novi rezultati prebrojanih glasova u Philadelphiji trebali bi stići kroz sat ili dva, potvrdio je gradski dužnosnik za CNN.

Istaknuo je da se broji dugo jer ne žele propustiti nijedan glas, kao ni napraviti neku grešku. “Primili smo oko 360.000 dopisnih glasova. Izbrojali smo nešto više od 306.000 i još ih je ostalo oko 50.000”, rekao je Al Schmidt dodajući da ni u tom periodu neće vjerojatno stići sve prebrojati.

Philadelphia je najveći grad Pennsylvanije koja bi mogla odlučiti o ovim izborima. Dopisni glasovi zasad su više bili na Bidenovoj strani.

12:18

Trump ne sluša vlastiti savjet otprije šest godina

Još uvijek aktualni američki predsjednik Donald Trump tijekom svog mandata, a posebno sad tijekom kampanje, volio je davati kontradiktorne izjave i sam sebi “skakati u usta”.

Zabava na taj račun ne prestaje pa su mu sad izvukli objavu iz 2014. Tada je napisao: “Ono što dijeli pobjednika od gubitnika je ponašanje osobe kad dođe do preokreta u odnosu snaga.”

Premda se time pohvalio prije šest godina, sad ni sam ne sluša vlastiti savjet, već danima poziva na nepravilnosti u izbornom sustavu i nelegalnost dopisnih glasova iako za nijednu optužbu nema dokaza.

12:14

Ako izgubi izbore, Trump gubi privilegije na Twitteru

Donald Trump bi u siječnju mogao izgubiti nešto više od drugog predsjedničkog mandata.

Kako javlja Guardianov Alex Hern, Twitter je potvrdio da ako napusti Bijelu kuću u siječnju, što je sve izvjesniji scenarij, više neće imati poseban tretman kao “zaštićena javna osoba”.

Više pročitajte OVDJE.

11:49

“Sve je još uvijek u zakonski propisanim rokovima”

Sudac Ustavnog suda Goran Selanec u N1 Studiju uživo komentirao je predsjedničke izbore u Sjedinjenim Američkih Državama i njihov Ustav. Sve je, kaže Selanec, još uvijek unutar zakonski propisanih rokova.

“Još uvijek se u svim državama u kojima se glasovi prebrojavaju odvija u zakonski propisanim rokovima. Ne kasne ni s aspekta činjenice da su i prije neke savezne države najavljivale da će, ako izlaznost bude velika, a i zbog pandemijskih uvjeta, brojanje trajati duže nego što je uobičajeno ili što su oni tamo navikli”, pojasnio je i dodao kako su se neke države – opet zbog pandemije – makle s automatiziranog brojanja listića, na papirnato.

Više pročitajte OVDJE.

11:44

OESS: Nema dokaza o nepravilnostima na izborima

Glasnogovornica Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS), međunarodnih izbornih promatrača koja nadzire i izbore u Americi, za BBC je rekla da nema dokaza o prevari na izborima, odgovarajući na optužbe Donalda Trumpa.

“Nismo našli nikakve dokaze koji bi ukazivali na sustavne nepravilnosti”, rekla je Katya Andrusz.

11:31

Stanje po državama

Pennsylvania

 • Donosi 20 elektorskih glasova
 • Trump vodi za 18.229 glasova
 • 95% glasova obrađeno

Georgia

 • Donosi 16 elektorskih glasova
 • Biden vodi za 917 glasova
 • 99% glasova obrađeno

Nevada

 • Donosi 6 elektorskih glasova
 • Biden vodi za 11.438 glasova
 • 89% glasova obrađeno

Arizona

 • Donosi 11 elektorskih glasova
 • Biden vodi za 47.052 glasova
 • 90% glasova obrađeno

Sjeverna Karolina

 • Donosi 15 elektorskih glasova
 • Trump vodi za 76.737 glasova
 • 95% glasova obrađeno
11:23

Kakva je trenutna situacija?

U nekoliko se država još prebrojavaju glasovi, a službeni se rezultati očekuju do kraja dana.

Joe Biden je zasad u vodstvu, no odlučit će Arizona, Georgia, Nevada i Pennsylvania iako utrka nije gotovo ni na Aljasci ni u Sjevernoj Karolini.

Svi čekaju Pennsylvaniju: Glasovi ove države mogli bi odlučiti o predsjedniku, no još uvijek je neizvjesno na čiju će stranu prevagnuti. Joe Biden zaostaje za Donaldom Trumpom ondje za malo više od 18.000 glasova, a glasovi koji su preostali za brojanje, pristigli su uglavnom iz Philadelphije i okolnog područja, tradicionalno demokratskom uporištu.

Preokret u Georgiji: Ova država donosi 16 elektorskih glasova i Trump si ne može priuštiti da je izgubi. Joe Biden je prešao u vodstvo, a prebrojano je 99% glasova. Bez Georgije i Pennsylvanije Trump teško može do drugog mandata pa su se njegove šanse u posljednjim satima značajno smanjile, otkako je Biden poveo.

Trump prijeti pravnim koracima: Trumpov tim na sve načine traži put do pobjede pa su počeli prijetiti pravnim koracima iako nemaju dokaza o nepravilnostima. Zahtijevaju ponovno brojanje glasova u državama u kojima Trump zaostaje, a u onima u kojima je u vodstvu, traže da se glasovi prestanu brojati.

Trumpov pokušaj osporavanja glasova: U četvrtak navečer Donald Trump je dao do znanja da namjerava predati vlast bez borbe ako izgubi izbore. CNN navodi da bi to mogala biti jedna od najopasnijih predsjedničkih izjava u američkoj povijesti. Pritom je Trump lažno ustvrdio da su glasovi, stigli nakon izbornog dana, ilegalni.

Biden poziva na smirenost: Joe Biden je pak u svom govoru u četvrtak pokušao unijeti optimizam i apelirao na strpljenje prilikom prebrojavanja glasova.

11:04

Topi se Trumpov san o drugom mandatu

Demokrati se nadaju da su osvojili Georgiju jer ako je to slučaj, Bidenu vjerojatno više ne treba nijedan drugi glas.

Trump si pak ne može priuštiti izgubiti Georgiju koja donosi 16 elektorskih glasova, ako se želi nadati drugom predsjedničkom mandatu.

Bez Georgije i Pennsylvanije Trumpov san o 270 elektorskih glasova postaje nemoguć kao i šanse za drugi mandat.

10:56

Kakvo je stanje s glasovima u Pennsylvaniji?

Državni službenici još nisu objavili nove brojke, još uvijek treba prebrojati 163.501 dopisni glas. Zasad su ti glasovi išli u korist Joe Bidena što znači da demokratski kandidat još uvijek ima šanse dostići razliku od oko 18.000 glasova, za koliko sad vodi Donald Trump.

U gradu Philadelphia prebrojano je oko 305.000 dopisnih glasova, a još ih je ostalo oko 60.000. U okrugu Allegheny, u kojem se nalazi grad Pittsburgh, preostalo je još 36.000 dopisnih glasova za brojanje.

10:33

Biden preuzeo vodstvo u Georgiji

Kako javlja Decision Desk, Biden je preuzeo vodstvo u Georgiji.

 Biden u toj državi trenutno ima 917 glasova više od Trumpa.

Georgia nosi 16 elektorskih glasova. Da bi zaustavio Bidena, ako izgubi Georgiju, Trump mora dobiti i Pennsylvaniju i Arizonu i Nevadu. Trump vodi u Pennsylvaniji, ali tamo mu se Biden također približava. Arizonu i Nevadu drži Biden.

10:22

Razlika glasova u Georgiji pala ispod 500

Brojanje glasova u Georgiji je nastavljeno, a Trump sada bježi Bidenu za samo 463 glasa, javlja NYT.

9:44

Objavljene fotografije Trumpove bilježnice u kojoj je napisan njegov govor

Guardian je objavio fotografije bilježnice u kojoj je napisan Trumpov govor, koju je s govornice pokupila njegova glasnogovornica Kayleigh McEnany.

Na fotografijama je vidljivo da su neke riječi pisane velikim slovima, kako bi ih dodatno istaknuo.

Fotografije pogledajte OVDJE.

9:06

U Georgiji razlika između Trumpa i Bidena u oko 600 glasova

Kako piše Guardian, razlika između Trumpa i Bidena u Georgiji iznosi tek oko 600 glasova.

8:41

“Trump će na sve načine osporavati izbore”

Geopolitički analitičar, Denis Avdagić, za N1 komentirao je američke predsjedničke izbore.

“Kad bude izgledno da se više ne može bježati od istine, a to je da je vrlo jasno da Trump gubi ove izbore, da će nastupiti jedna vrlo umjerenija politika što se tiče suradnika Donalda Trumpa. Što se tiče njega samoga, on će na sve načine, što legalno, što verbalno osporavati rezultat izbora”, rekao je Avdagić.

Bit će tvrda kohabitacija između predsjednika i Senata, kazao je analitičar, dodavši da će republikanci znatno otežati mandat Joeu Bidenu, pobijedi li na izborima.

Trump je u svom mandatu vodio svojevrsni trgovinski rat s Europom, a od Bidena se ne može očekivati da će narušiti multilateralne odnose. “On ima jednu politiku koja je transatlantska, on dobro poznaje ovu regiju i Europu i mislim da će dosta biti naklonjen i naslonjen na suradnju s Europom i Europskom unijom, što je dosta dobro za nas”, rekao je Avdagić.

8:31

U pet presudnih država razlika između Trumpa i Bidena manja od jedan posto

Razlika među kandidatima na američkim predsjedničkim izborima u presudnim državama u petak ujutro dodatno se smanjila i Donald Trump i Joe Biden približili su se jedan drugome na manje od jedan posto u Pennsylvaniji, Georgiji, Sjevernoj Karolini, Nevadi i Arizoni.

U Pennsylvaniji, gdje vodi Trump s oko 18 tisuća glasova, 95 posto je prebrojanih glasova i razlika među kandidatima je 0,3 posto.

U Georgiji je razlika u korist Trumpa tek nešto više od 1700 glasova uz 99 posto prebrojanih glasova i kandidati su izjednačeni u postotku te obojica imaju 49,4 posto glasova.

U Sjevernoj Karolini Trump vodi sa 76.700 glasova uz 94 posto prebrojanih glsova i ima 0,4 posto prednosti.

U Nevadi Biden vodi sa 11,5 tisuća glasova uz 84 posto prebrojanih glasova (0,9 posto razilke u odnosu na Trumpa) te u Arizoni s nešto više od 46000 glasova odnosno 0,6 posto ispred Trumpa uz 90 posto prebrojanih glasova.

8:11

Tajna služba pojačala osiguranje Bidenu

Kako piše Washington post, tajna služba poslala je pojačanje u Wilmington, savezna država Delaware, kako bi zaštitili demokratskog kandidata Joea Bidena, nakon što je iz njegove kampanje priopćeno da postoji mogućnost da uskoro proglasi pobjedu.

Izvori bliski Bidenu rekli su za Washington post da bi se Biden već danas mogao obratiti javnosti iz svog centra u Wilmingtonu.

7:41

Trenutno stanje glasova u ključnim državama

Ovo je trenutno stanje glasova, prema AP-u:

U Georgiji vodi Trump, ali mu se prednost smanjuje iz minute u minutu. Donald Trump – 49.4%, Joe Biden – 49.4%. Prebrojano 99 posto glasova. Država nosi 16 elektorskih glasova.

U Pennsylvaniji vodi Trump, ali mu se prednost smanjuje iz minute u minutu. Donald Trump – 49.6%, Joe Biden – 49.3%. Prebrojano 95 posto glasova. Država nosi 20 elektorskih glasova.

U Nevadi  vodi Biden. Joe Biden – 49.4%, Donald Trump – 48.5. Prebrojano 89 posto glasova. Država nosi 6 elektorskih glasova.

U Sjevernoj Karolini vodi Trump. Donald Trump – 50.1%, Joe Biden – 48.7%. Prebrojano 94 posto glasova. Država nosi 15 elektorskih glasova.

7:11

Bidenu za pobjedu treba samo Pennsylvania

Osvoji li Biden Pennsylvaniju, koja nosi 20 glasova elektora, izbori su gotovi i on je novi predsjednik SAD-a. U tom slučaju Trump može dobiti sve ostale države, ali to mu neće biti dovoljno, jer će Biden biti debelo iznad potrebnih 270 glasova za pobjedu.

7:10

Smiri se, Donalde: Greta Thunberg osvetila se Trumpu

Bijes Donalda Trumpa koji želi zaustaviti brojanje glasova poslije izbora u SAD-u inspirirao je Gretu Thunberg za trolanje na Twitteru.

Više pročitajte OVDJE.

6:57

Trump protiv svih: Nanizao silne optužbe za navodnu izbornu krađu

Američki predsjednik Donald Trump, suočen sve više s izbornim porazom kako odmiče brojanje glasova, u četvrtak je u Bijeloj kući pokrenuo nezabilježen napad na američki demokratski proces i bez ikakvih dokaza optužio demokrate, medije i financijaše da mu kradu “glatko i uvjerljivo” osvojeni drugi mandat.

Više pročitajte OVDJE.

6:51

Biden ima 264 elektorska glasa, Trump 214

Trenutno stanje: Od 270 potrebih za pobjedu, Biden je na 264 elektorska glasa (73,472,708 glasova), Donald Trump 214 (69,614,364 glasova). U Georgiji tijesno je vodstvo Donalda Trumpa s 49,4 posto, dok je Joe Biden na 49,36 posto.

6:40

Trump tijesno vodi u Georgiji

Joe Biden približava se 270 elektorskih glasova dok nastavlja smanjivati razliku u Pennsylvaniji i Georgiji.

Trump vodi Bidena u Georgiji s otprilike 1.805 glasova, a u Pennsylvaniji s 23.953 glasa.

Trump ne može pronaći put do 270 elektorskih glasova bez Georgije i Pennsylvanije, pa će njegove šanse za osiguranje ponovnog izbora ovisiti o razvoju događaja u dvije države.

Projekcije i analitičari smatraju da je trenutni favorit Joe Biden, ali i da će republikanci zadržati većinu u Senatu, što bi demokratu, ako uđe u Bijelu kuću, moglo znatno zakomplicirati donošenje odluka i provedbu najavljenih poteza poput reforme zdravstvenog osiguranja ili poreznog sustava.