Zbog epidemije Mađarska zatvara škole i produljuje policijski sat

Svijet 09. stu 202012:24 > 12:27
Izvor: Ilustracija

Mađarska je u ponedjeljak objavila niz novih mjera u borbi protiv širenja zaraze novim koronavirusom, SARS-CoV-2, poput zatvaranja srednjih škola i sveučilišta, a koje stupaju na snagu u utorak, javljaju agencije pozivajući se na objavu premijera Viktora Orbana na Facebooku.

Mađarska će zatvoriti srednje škole, sveučilišta i restorane te će uvesti produljeni noćni policijski sat od utorka u ponoć, kako bi zauzdala nesmiljeni rast broja zaraženih, napisao je Orban na svojoj Facebook stranici. Osnovne škole i vrtići će i dalje normalno raditi, ali će se učitelji i zdravstveni djelatnici redovito testirati svaki tjedan.

VEZANE VIJESTI

Uz to, premijer koji se do sada oklijevao uvesti strože mjere kako bi zaštitio gospodarstvo zemlje, najavio je i zabranu svih okupljanja, a sportska događanja će se održavati bez gledatelja. Policijski sat, koji je do sada počinjao u ponoć, po novome će trajati od osam navečer do pet sati ujutro. Hoteli će od sada primati samo poslovne ljude, ali ne turiste. Obiteljska događanja biti će ograničena na 10 ljudi, a pogrebi na 50. Kina, kazališta i teretane se zatvaraju.

Nove mjere zatvaranja, pojasnio je premijer, potrebne su jer “ako broj zaraženih nastavi rasti ovim tempom, mađarske bolnice neće se moći nositi s tim teretom”. Nove mjere će trajati 30 dana, ali se mogu i produljiti ukoliko bude potrebno. Mađarska je u ponedjeljak zabilježila 5152 nova slučaja zaraze, čime je sveukupan broj slučajeva zaraze narastao na 114.778 i 55 smrtnih slučajeva. Do sada je u Mađarskoj od covida-19 umrlo 2493 ljudi.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.