EU odbija sudjelovati na sirijskoj Konferenciji o izbjeglicama

Svijet 10. stu 202017:25 > 17:27
Podijeli:
Izvor: Ilustracija

Europska unija neće sudjelovati na konferenciji o izbjeglicama koju 11. i 12. studenoga održava Sirija uz podršku Rusije jer za nju nisu ostvareni uvjeti, objavio je u utorak šef europske diplomacije.

Sirijski režim pozvao je Josepa Borrella i ministre vanjskih poslova nekoliko zemalja članica Unije da sudjeluju na tom skupu na temu povratka izbjeglica.

“EU i njezine zemlje članice neće sudjelovati”, rekao je europski visoki predstavnik za vanjsku i sigurnosnu politiku objasnivši da je “takav skup preuranjen”.

Borrellov glasnogovornik Peter Stano naglasio je prioritete.

To su “sigurni uvjeti povratka, dobrovoljni i dostojanstveni u originalna područja (iz kojih su izbjeglice) u skladu s međunarodnim pravom te neometan pristup izbjeglica njihovim pokrajinama u Siriji”, rekao je Stano.

Više od polovine predratnog stanovništva Sirije napustilo je svoj dom od 2011., od čega je 5,5 milijuna izbjeglo u inozemstvo, napose u susjedne zemlje, prema podacima Visokog povjereništva UN-a za izbjeglice.

“Sadašnji uvjeti u Siriji neprimjereni su za povratak većih razmjera, nisu stečeni sigurnosni uvjeti u skladu s međunarodnim pravom”, rekao je Borrell i nabrojao prijetnje.

“Raseljenima i izbjeglima u povratku prijete prisilna mobilizacija u vojsku, neosnovana uhićenja, nestanci osoba, mučenja, tjelesno i spolno nasilje, diskriminacija u pristupu stambenom prostoru, zemljištu i vlasništvu nad imovinom i nemogućnost pristupa temeljnim uslugama ili potpuni izostanak tim osnovnim uslugama”, rekao je.

“Ponovno hitno pozivamo režim i njegove nalogodavce da se uključuje u rad Ustavnog povjerenstva i svih drugih pitanja prema rezoluciji 2254 Vijeća sigurnosti UN-a, među kojima i oslobođenje zatvorenika”, rekao je šef europske diplomacije.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.