Njemačka podigla optužnicu protiv radikalno desne terorističke skupine

Svijet 12. stu 202014:26 > 14:29
Ilustracija

Više državno odvjetništvo u Karlsruheu podiglo je u četvrtak optužnicu protiv dvanaestorice pripadnika ekstremno desne skupine koja je planirala napade na političare i islamske ustanove.

“Jedanaestorici optuženih se predbacuje članstvo i osnivanje terorističke skupine s radikalno-desničarskom pozadinom, a jednom optuženom pomaganje ove skupine”, stoji u optužnici Višeg državnog odvjetništva iz Karlsruhea.

Optužnica je podnesena pred Višim pokrajinskim sudom u Stuttgartu. Kako javlja javni servis SWR, pripadnici skupine “Grupa S” su planirali napade na političare, podnositelje zahtjeva za azilom i džamije s ciljem “izazivanja kaosa, stanja bliskog građanskom ratu i dovođenja u pitanje ustavnog poretka SR Njemačke”.

Kao mogući ciljevi atentata se navode političari Zelenih Robert Habeck i Anton Hofreiter.

Optuženi se u pritvoru nalaze još od veljače, kada je u akciji diljem Njemačke uhićeno dvanaest pripadnika ove skupine. “Grupu S” je koordinirao 53-godišnji Werner S. iz Wuerzburga. Jedan pripadnik skupine ubio se tijekom pritvora.

Još jedan radikalni desničar, kojeg je krajem rujna u Poljskoj uhitila tamošnja specijalna policije, održavao je kontakte sa “Grupom S”. Kod njega je, između ostalog, pronađeno 1,2 kilograma eksploziva.

Među odvjetnicima koji su preuzeli obranu optuženih nalazi se i odvjetnik i gradski vijećnik iz Freiburga Dubravko Mandić. Ovaj političar desno-populističke Alternative za Njemačku (AfD), bosanskohercegovačkog porijekla, već je osuđen zbog vrijeđanja političara stranke Zeleni, a protiv njega se, zbog ekstremnih svjetonazora, vodi i postupak izbacivanja iz stranke.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.