Filipini: Tajfun Vamco usmrtio najmanje 67 ljudi

Svijet 15. stu 202007:25 > 07:26
Izvor: TED ALJIBE / AFP

Tajfun Vamco koji je snažno pogodio područje Filipina te izazvao najteže poplave i klizišta posljednjih godina usmrtio je najmanje 67 ljudi, a još se 12 osoba vodi kao nestale, službeno je objavljeno u nedjelju.

Najviše smrtnih slučajeva zabilježeno je u sjevernoj regiji Cagayan Valley, gdje hitne službe dostavljaju pomoć nakon apela upućenih od stanovništva i lokalnih vlasti.

Najsmrtonosniji tajfun koji je ove godine pogodio Filipine izravno je utjecao na živote više od milijun ljudi, a njih 370.000 su morali napustiti svoje domove. Vamco, koji je lokalno dobio ime Ulysses (Odisej), nakon Filipina je krenuo prema Vijetnamu. Tajfun je na Filipinima pogodio područje koj su od početka lisopada već poharala tri tajfuna i jedna tropska oluja.

Poplava se u nedjelju počela povlačiti iz zahvaćenih područja, što je omogućilo hitnim službama da se počnu baviti pružanjem pomoći unesrećenima, a ne samo spašavanjem onih koji su ostali zatočeni u svojim poplavljenim domovima ili na krovovima kuća.

Vamco je 21. tropski ciklon koji je ove godine pogodio Filipine.

Filipinci još pamte najrazorniji tajfun Haiyan koji je pogodio zemlju prije sedam godina, ostavio više od četiri milijuna ljudi bez domova, a usmrtio ih više od 6.300.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.