Mađarska i Poljska planiraju uložiti veto na proračun EU-a

Svijet 16. stu 202012:05 > 12:07
FRANCOIS LENOIR / POOL / AFP

Mađarska planira u ponedjeljak uložiti politički veto na proračun EU-a za razdoblje od 2021-'27. zbog prijedloga o povezivanju raspodjele sredstava iz EU fondova s vladavinom prava, a takav potez najavio je i poljski ministar pravosuđa.

Nacionalistička vlada mađarskog premijera ViktoraOrbana već se godinama svađa s europskim partnerima zbog kršenja demokratskih standarda, a da se planira uložiti veto najavljeno je u ponedjeljak na internetskoj stranici portfolio.hu.

VEZANE VIJESTI

Mađarska i Poljska pod istragom su EU-a zbog potkopavanja neovisnosti sudova, medija i nevladinih organizacija.

Te dvije zemlje kao i ostale članice EU-a, mogu staviti veto na usvajanje višegodišnjeg financijskog okvira, no to bi naštetilo i njima kao državama koje su primile najviše europskih sredstava i u kojoj pobornici vladajućih stranaka često ovise o europskih subvencijama.

EPP je suspendirao Orbanovu stranku Fidesz, a Europski parlament pokrenuo je postupak za suspendiranje njezina prava glasa u EU kao odgovor na demokratske nedostatke.

#related-news_0

Mađarski čelnik, koji gradi samozvanu “neliberalnu demokraciju”, odbacio je optužbe o potkopavanju demokratskih standarda u zemlji i optužio je Bruxelles za dvostruka mjerila, rekavši kako dopušta drugim zemljama da rade stvari za koje se Mađarsku kažnjava.

Portfolio je izvijestio da će njemačko predsjedništvo EU-a zatražiti od zemalja članica kasnije u ponedjeljak da izraze svoje političko stajalište o uvjetovanju dodjele sredstva iz EU fondova stanjem vladavine prava te da će mađarska vlada uložiti veto i na proračun EU-a i na fond za oporavak od covida-19.

Reuters još nije uspio provjeriti tu informaciju. Ministarstvo vanjskih poslova i vladin glasnogovornik nisu se oglasili na zahtjev da komentiraju to izvješće.

Poljski ministar pravosuđa Zbigniew Ziobro kazao je u ponedjeljak da bi Varšava trebala uložiti veto na pokušaj povezivanja vladavine prava s dodjelom novca iz fondova Unije.

#related-news_0

“Sada je odlučujuć trenutak … u kojem Poljska može uložiti veto… kao korisno sredstvo kojim će blokirati politički projekt osmišljen kako bi se ograničio suverenitet Poljske”, rekao je Ziobro.

“Uvjeren sam da će, slično kao i (mađarski) premijer Orban, (poljski premijer Mateusz) Morawiecki iskoristiti to pravo”, rekao je poljski ministar pravosuđa.

I Moraweicki i Orban već su poslali pisma europskim institucijama u kojima su najavili veto.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.