Konzervativni Merz najizgledniji nasljednik na mjestu predsjednika CDU-a

Svijet 27. stu 202015:14 > 15:16
Izvor: Jens Schlueter / AFP

Utrka za novog predsjednika Kršćansko-demokratske unije (CDU), a time i mogućeg nasljednika kancelarke Angele Merkel, još uvijek je neizvjesna, pokazuje istraživanje javnog servisa ARD objavljeno u petak.

U utrci za predsjednika CDU-a, mjesto koje je ostalo upražnjeno nakon što je aktualna predsjednica stranke Annegret Kramp-Karrenbauer početkom godine najavila povlačenje, nalaze se bivši predsjednik zastupničkog kluba demokršćanske Unije CDU/CSU Friedrich Merz, premijer savezne pokrajine Sjeverna Rajna-Vestfalija Armin Laschet i predsjednik Parlamentarnog vanjskopolitičkog odbora Norbert Roettgen.

Prema ispitivanju javnog mnijenja javnog servisa ARD, Friedricha Merza podržava 27 posto ispitanih, što je osam posto manje nego na posljednjem ispitivanju prije dva tjedna. Na drugom mjestu sa 16 posto je Norbert Roettgen, koji je popravio svoj rezultat za četiri posto. Na posljednjem mjestu je Armin Laschet s 15 posto, što predstavlja gubitak od devet posto. Laschet slovi kao bliski suradnik kancelarke Angele Merkel.

Među simpatizerima CDU-a poredak je isti, s time što bi predstavnika konzervativnog krila stranke Merza biralo 39 posto ispitanih.

Predsjednik CDU-a je trebao biti izabran na izvanrednom kongresu u travnju, koji je otkazan zbog pandemije koronavirusa. Redovni kongres je trebao biti održan početkom prosinca ali je, opet zbog mjera borbe protiv pandemije, pomaknut na 16. siječnja.

Merz je prije dvije godine tijesno izgubio protiv Annegret Kramp-Karrenbauer, koju je podržavala bivša predsjednica CDU-a i aktualna kancelarka Angela Merkel.

Merkel i Merz su u otvorenom sukobu otkako se Merz 2009. povukao s pozicije predsjednika Zastupničkog kluba Unije CDU/CSU.

Izbor za predsjednika CDU-a ne znači automatski i kandidaturu za kancelara demokršćanske Unije CDU/CSU na parlamenatarnim izborima na jesen sljedeće godine.

Kao jaki kandidat za mjesto kancelarskog kandidata slovi Markus Soeder, predsjednik sestrinske stranke Kršćansko-socijalne unije (CSU), koja u Bavarskoj zastupa demokršćansku opciju. Soeder se tijekom koronakrize profilirao kao vodeći politički glas u donošenju novih mjera, što mu je donijelo porast popularnosti. Hoće li u konačnici kandidat za kancelara biti predstavnik manje, sestrinske stranke CDU-a stvar je međusobnog dogovora dviju stranaka, a do sada je CSU imao dva puta kandidata za kancelara, Franza Josefa Straussa i Edmunda Stoibera, koji su oba puta izgubili utrku.

Na listi popularnosti političara Soeder uvjerljivo vodi ispred Merza.

Prema istom ispitivanju Unija CDU/CSU među političkim strankama vodi s 35 posto. Na drugom mjestu je stranka Zeleni s 21 te na trećem socijaldemokrati s 15 posto.

Desno-populistička AfD bi osvojila 11 posto te stranke Ljevica i Liberali, svaka po sedam posto.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.