U belgijskim domovima umirovljenika više od 10.000 umrlih

Svijet 18. pro 202018:15 > 18:17
Izvor: Pixabay (ilustracija)

Koronavirus je odnio više od 10.000 života u domovima umirovljenika u Belgiji, što je 56 posto žrtava pandemije u toj zemlji, priopćile su u petak zdravstvene vlasti dok se očekuju prva cijepljenja.

“Ovog tjedna smo prešli granicu od 10.000 umrlih korisnika domova umirovljenika koje u Belgiji zovu domovima za odmor, trenutačno ih je 10.270”, rekao je na tiskovnoj konferenciji Yves Van Laethem, glasnogovornik kriznog centra za koronu.

Taj je broj 56 posto ukupnog broja umrlih u zemlji koji je u petak dosegnuo 18.371, među koje se ubrajaju i smrtni slučajevi koji nisu nužno potvrđeni testiranjem, a mogu se povezati s virusom.

Zbog toga je Belgija, zemlja s 11,5 milijuna stanovnika, na prvom mjestu u svijetu (osim mikrodržava poput San Marina) po smrtnosti u odnosu na broj stanovnika, pokazuju podaci agencije France Pressea.

U domovima umirovljenika krivulja umrlih nastavlja “lagano rasti”, stanje je ondje i dalje “neizvjesno i teško”, dodao je Van Laethem.

Virolog je u ime vlasti pohvalio rad “pokretnih timova” koji su došli kao pojačanje osoblju koje je nerijetko “iscrpljeno do krajnosti nakon više mjeseci napornog rada”.

Korisnici i osoblje oko 1500 domova umirovljenika u Belgiji imaju prioritet u cijepljenju protiv covida-19.

Ono najvjerojatnije neće biti masovno prije tjedna koji počinje 4. siječnja, premda se “simbolična” cijepljenja mogu organizirati između Božića i Nove godine, reklo je više izvora.

U veoma kritičnom izvješću, Amnesty International za Belgiju upozorio je u studenom da su belgijske državne vlasti “zaboravile” na domove umirovljenika tijekom pandemije.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.