Pripreme za Božić: Izolacije, lockdowni i nove restrikcije diljem svijeta

Svijet 24. pro 202012:21 > 12:28
DIMITAR DILKOFF / AFP

Koronavirus je ove godine ukrao i Božić – milijuni vjernika diljem svijeta primorani su otkazati ili ograničiti proslave tog blagdana u vrijeme dok velik broj zemalja donosi nove restrikcije.

Pandemija je odnijela više od 1,7 milijuna života, a niz novih žarišta podsjetnik su da se usprkos cijepljenju život neće tako brzo vratiti u normalno stanje. 

U Australiji, koja je nekoliko puta bila svjetla točka svjetske borbe protiv koronavirusa, novi slučajevi se bilježe na sjeveru Sydneya, pa su stanovnici obalnih predgrađa primorani ostati kod kuće, a zabranjena su sva osim najskromnijih božićnih okupljanja. 

Ilustracija

Jimmy Arslan, vlasnik dva kafića u epicentru novog australskog žarišta, rekao je za agenciju France Presse da mu je promet pao 75 posto, a njegova obitelj koja živi u Canberri morala je otkazati posjet. 

„To slama srce i veoma je gorak kraj za ovu gorku godinu“, kazao je 46-godišnjak. 

„Recimo samo da bismo svi trebali prigrliti 2021., a 2020. udariti u stražnjicu“. 

Većina Europe ove jeseni se suočila s ponovnim, snažnijim izbijanjem virusa s kojim se još uvijek nosi. 

Njemačka je morala otkazati svoje slavne božićne sajmove, a papa Franjo će svoju tradicionalnu polnoćku održati dva sata ranije kako bi zadovoljio talijanski policijski sat. 

REUTERS/Fabrizio Bensch

U Bethlehemu, prema kršćanima rodnom mjestu Isusa Krista, misa se održava bez vjernika i prenosi putem interneta. 

Nicolas al-Zoghbi, posjetitelj betlehemske crkve nedugo prije Božića, rekao je kako je veselje blagdana zamijenjeno „depresijom“. 

„Nadamo se da će Gospodin uništiti koronavirus, riješiti ga se kako bismo se mogli vratiti našim prijašnjim životima“. 

Izolacija za blagdane

Za mnoge će se izolacija, koja je obilježila cijelu godinu na izmaku, produžiti i na Božić i razdoblje poslije tog blagdana. U Belgiji većina stanovnika smije primiti samo jednog gosta. 

U većinski katoličkim Filipinima neki biraju provesti blagdane sami zbog straha da bi se mogli zaraziti u javnom prometu te kompliciranih pravila karantene koja odnosi puno vremena i novaca. 

„Naručit ću si hranu, ponovno gledati stare filmove i videopozivom se čuti sa svojom obitelji“, rekla je 31-godišnja Kim Patria koja živi sama u Manili. 

Britanci su odsječeni od ostatka svijeta zbog novog soja virusa koji se pojavio na otoku.

JUSTIN TALLIS / AFP

“Doma za Božić? Zaboravite!”

Neke restrikcije na britanskim granicama privremeno su ublažene za blagdane, no tisuće Europljana i dalje su zatočene u Engleskoj. 

„Doma za Božić? Zaboravite“, rekao je Laurent Beghin, francuski vozač kamiona koji je dostavio svoj teret, pa zapeo na granici.

U Sjedinjenim Državama je dosad cijepljeno više od milijun ljudi, no odgovor države na koronavirus i dalje je kaotičan. 

Robyn BECK / AFP

Donald Trump helikopterom je napustio Bijelu kuću i sa suprugom Melanijom otišao u svoje odmaralište Mar-a-Lago na Floridi, nakon što je odbio veliki paket pomoći pogođenima pandemijom koji je izglasao Kongres, tražeći 2 tisuće umjesto planiranih 600 dolara za Amerikance. 

Doček Nove godine proći će u istom duhu kao i Božić. Potpuno zatvaranje nakon božićnog perioda prijeti Škotskoj, Sjevernoj Irskoj i Austriji, a neke države poput Portugala uvele su policijski sat za proslavu Nove godine. 

Kao i u većem dijelu 2020., ljude se poziva da ostanu kod kuće i na svojim kaučevima provedu večer uz televizijske programe.