Papa obećao što prije posjetiti Libanon i Južni Sudan

Svijet 24. pro 202014:24 > 14:26
Izvor: Tiziana FABI / AFP

Papa Franjo je u božićnim porukama u četvrtak obećao da će posjetiti Libanon i Južni Sudan što je prije moguće.

Papa tradicionalno spominje zemlje u svojoj poruci za Božić, ali izdvojio je te dvije države u porukama na Badnjak zbog poteškoća s kojima se svaka suočila ove godine.

“Duboko sam zabrinut kad vidim patnju i tjeskobu koje su uništile otpornost Zemlje Cedra”, rekao je Franjo, misleći na Libanon, koji se borio s dubokom ekonomskom krizom i posljedicama eksplozije u bejrutskoj luci 4. kolovoza u kojoj je poginulo oko 200 ljudi.

Žrtve još uvijek čekaju rezultat istrage eksplozije uništenog dijela glavnog grada. Franjo je izrazio svoju “naklonost voljenom narodu Libanona i nadam se da ću ga posjetiti što prije”.

Rekao je kako se nada da će se u zemlji “okončati sukob i regionalne napetosti”. Papa bi trebao posjetiti Irak od 5. do 8. ožujka.

U odvojenoj poruci napisanoj zajedno s nadbiskupom Canterburyja Justinom Welbyem, koji je duhovni vođa svjetske anglikanske zajednice, i čelnikom Škotske Crkve Martinom Fairom, trojica crkvenih čelnika obvezala su se na prethodno odgođeno putovanje u većinski kršćanski Južni Sudan “kad se stvari vrate u normalu. “

Poruka je upućena čelnicima Južnog Sudana, bivšim suparnicima koji su u veljači formirali vladu nacionalnog jedinstva nakon što su godine građanskog rata poharale tu siromašnu državu.

U ovomjesečnom UN-ovu izvješću navodi se da je provedba različitih aspekata mirovnog sporazuma zastala u zemlji u kojoj su zbog poplava u rujnu raseljene stotine tisuća ljudi.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.