Rusija zaprijetila vetom, odgođena sjednica u UN-u

Svijet 07. srp 201516:35 > 16:44
Izvor: N1

Vijeće sigurnosti UN-a danas glasuje o Rezoluciji o Srebrenici na sjednici koja je zakazana za 16 sati. N1 saznaje da je Rusija zaprijetila vetom na Rezoluciju.

Verziju rezolucije koja će se izglasavati, Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija podnijela je Velika Britanija. Ova zemlja podnijela je Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda novu, šestu verziju rezolucije o Srebrenici kasno sinoć.

Novinar u UN-u Erol Avdović ističe za N1 da sve izgleda kao partija pokera.

”Onako kao što se saznaje iz diplomatskih izvora, radi se o pauzi koja je nastala zbog toga što su na najvišem nivou Rusi nazvali, odnosno službena Moskva je nazvala London i priopćila da će uložiti veto na britanski prijedlog rezolucije. Dakle, radi se o komunikaciji na najvišem nivou, na nivou ministra vanjskih poslova Lavrova, i zbog toga je nastala ova pauza. Zapravo, diplomati ovo upoređuju sa jednom partijom pokera u kojoj se čeka tko će prvi trepnuti i koji će biti sljedeći poziv koji će se povući”, kazao je Avdović.

Avdović je kazao da su Britanci najavili da će ići sa svojim prijedlogom rezolucije, što Rusija nije očekivala.

“U tom smislu sada su Britanci, kako se saznaje iz diplomatskih izvora, rekli i najavili da će vjerojatno ići dalje sa svojim prijedlogom rezolucije što na neki način možda Rusi nisu očekivali, očekujuću ponudu nekog izvijesnog kompromisa, ali to je još uvijek na razini nekog diplomatskog nagađanja jer vrlo je malo diplomatske vidljivosti u svemu ovome na East Riveru. Zapravo, sada se već radi o totalnoj diplomatskoj bilaterali između Rusije i Velike Britanije i ovoga časa mi svi, uključujući i diplomate i novinare u New Yorku iščekuujemo što će se dogoditi. Vrlo dramatično, i rekao bih, vrlo ispravno upoređivanje sa partijom pokera”. kazao je Avdović za N1.