Oscar Pistorius ipak ne izlazi na slobodu

Svijet 19. kol 201517:25 > 17:25
Podijeli:
Izvor: Tanjug/AP Photo/Mujahid Safodien/Pool

Južnoafrički ministar pravosuđa zaustavio je u posljednji trenutak izlazak na uvjetnu slobodu paraolimpijca Oscara Pistoriusa koji je odslužio 10 mjeseci od pet godina kazne za ubojstvo iz nehata svoje djevojke Reeve Steenkamp.

Kaznenici u Južnoj Africi mogu tražiti odlazak na uvjetnu slobodu nakon odluženja najmanje jedne šestine dosuđene kazne. Pistorius je svoju uvjetnu slobodu zaslužio, kažu u zatvorskoj upravi, dobrim vladanjem u kaznionici i trebao je izaći u petak. No, ministar pravosuđa Michael Masutha odluku o njegovu puštanju suspendirao je u srijedu ocijenivši da je Pistoriusov izlazak preuranjen.

Južnoafrički vrhovni sud u studenome počinje raspravu o žalbi koje je tužiteljstvo podnijelo na nepravomoćnu presudu. Stručnjaci smatraju da postoji velika mogućnost da se smrt Reeve Stenkamp prekvalificira iz ubojstva iz nehata u ubojstvo, što će za Pistoriusa odmah značiti povećanje kazne i povratak u zatvor.

Odluka da Pistorius izađe na uvjetnu slobodu izazvala je zgražanje u JAR-u i mnogi misle da je to zato jer je bivši atletičar bogati bijelac, iako u tamošnjoj pravnoj praksi nije neobično da se za ubojstva iz nehata brzo odobrava uvjetna sloboda.

Malo se zna o uvjetima u kojima je Pistorius odslužio i ovih deset mjeseci u zatvoru Kgosi Mampuru u Pretoriji. Zbog svojeg invaliditeta smješten je na bolničkom odjelu gdje su uvjeti sigurno bolji od onih u ćelijama.

Pistorius je uvjetnu slobodu trebao provesti u vrsti kućnog pritvora na fiksnoj adresi i raditi za javno dobro te nositi elektroničku narukvicu. Reuters je prenio da je Pistoriusov “kućni pritvor” trebala biti vila na tri kata njegova ujaka Arnolda u bogatom predgrađu Pretorije. Kuća ima desetke soba, dvoranu za vježbanje, vanjski bazen i golemi vrt.