Hollande i Merkel: Moramo pokrenuti ujednačen sustav azila

Svijet 24. kol 201520:26 > 20:28
Podijeli:
Izvor: Tanjug/AP

Francuski predsjednik Francois Hollande i njemačka kancelarka Angela Merkel zatražili su u ponedjeljak u Berlinu u zajedničkoj izjavi "ujednačen" odgovor Europe na izbjegličku krizu.

“Moramo pokrenuti ujednačen sustav prava azila”, rekao je Hollande novinarima naglasivši da se radi o “izvanrednoj situaciji koja će trajati”.

Kancelarka Merkel je istaknula da Europska unija mora što prije početi primijenjivati jednako pravo azila.

Kancelarka je također zaželjela da se ove godine pokrenu centri za registriranje u zemljama ulaza, Grčkoj i Italiji. Nije otvoren niti jedan od tih centara u kojima se odvajaju migranti koji imaju pravo azila od ostalih od kraja lipnja kada je o tome donešena odluka i dodala da “ne mogu tolerirati takvo kašnjenje”.

Naglasivši da su Francuska i Njemačka solidarne, francuski predsjednik je naglasio ujednačene podjele izbjeglica koji imaju pravo azila u Europi i dostojanstveno ispraćanje osoba koje su ilegalno ušle.

“Također moramo pokrenuti ujednačen sustav prava azila, kao i zajedničke migracijske politike sa zajedničkim pravilima” i spomenuo “norme prihvata i definiciju sigurnih zemalja”.

“Postoje trenuci u našoj europskoj povijesti kada smo suočeni s izvanrednom situacijom, danas je to slučaj i ova će izvanredna situacija trajati”, zaključio je Hollande.