Zbog nuspojava cjepiva protiv HPV-a ne želi cijepiti kćeri

Svijet 27. kol 201510:47 > 10:48
Podijeli:
Izvor: N1

Još od 2008. godine cjepivo protiv HPV-a, koje štiti od raka uzrokovanog humanim papiloma virusom, redovito se daje djevojčicama u dobi od svega 12 ili 13 godina, a zbog nuspojava mnogi roditelji ne žele cijepiti svoju djecu, što je opasno i krivo, smatraju liječnici.

U Nizozemskoj, majka troje djece nalazi se pred vrlo teškom odlukom – njezina najstarija kći primila je cjepivo, a otkako ga je primila njezino zdravstveno stanje se pogoršalo. Odmah nakon što je cijepljena dobila je temperaturu i bolove u mišićima. Bolovi su se ubrzo proširili i na leđa, vrat, izgubila je snagu u rukama. Iako su problemi nestali, nakon tog neugodnog iskustva, majka je odlučila da svoje dvije mlađe kćeri neće cijepiti, što je ponovno ‘uzburkalo duhove’ potaknuvši raspravu između zagovornika i protivnika cijepljenja.

Liječnici i stručnjaci tvrde da se ovi simptomi ne mogu povezati direktno s cjepivom protiv HPV-a,  podsjećaju koliko je ono važno u borbi protiv raka maternice.

Podsjetimo, od invazivnog raka vrata maternice u Hrvatskoj, nažalost, svaki dan oboli jedna žena, a svaki treći dan jedna umre, kazao je Damir Eljuga, predsjednik hrvatske Lige za borbu protiv raka. Danas sa sigurnošću liječnici znaju da je glavni uzročnik u nastanku raka vrata maternice humani papiloma virus (HPV), a u čak 99,7 posto slučajeva karcinoma može se dokazati infekcija HPV-om.

Nuspojave su blage i prolazne

Zaštita od infekcije i rano otkrivanje raka u početnoj i izlječivoj fazi su ključni jer HPV infekcija obično nema znakova ili simptoma pa većina zaraženih osoba toga nije ni svjesna. Većina infekcija otkrije se tek s abnormalnim nalazima Papa-testa. No cjepivo koje može zaštititi žene od infekcije HPV-om i nastanka raka vrata maternice.

– Cjepivo je upereno protiv četiri tipa virusa HPV-a; tipova 16 i 18, koji su uzrokom 70 posto karcinoma vrata maternice, te tipova 6 i 11, koji uzrokuju oko 90 posto spolnih bradavica – govori dr. Eljuga. Cjepivo je učinkovito u sprečavanju prekancerogenih promjena vrata maternice (CIN 1, CIN 2/3), karcinoma in situ te spolnih bradavica.

Nuspojave cjepiva izuzetno su blage i prolazne pa straha od njih ne bi trebalo biti. No cjepivo, kaže liječnik, nije dozvola za neodgovorno spolno ponašanje.