Bivši direktor CIA-e: Al Qaedu treba iskoristiti protiv IS-a

Svijet 01. ruj 201518:25 > 18:27
Izvor: Ilustracija

Umirovljeni general američke vojske i bivši direktor CIA-e David Patraeus koji je dobar dio karijere proveo u Iraku i Afganistanu zalaže se da SAD koristi takozvane umjerene članove al Qaediniog Nusra fronta u borbi protiv IS-a u Siriji.

Ova ideja navodno potječe iz Petraeusovog iskustva iz 2007. godine kada je u Iraku, da bi ugušio islamističku pobunu, uvjerio sunitske snage da se prestanu boriti uz al Quaedu i da surađuju s američkom vojskom.

Ta taktika je djelomično radila, ali se al Qaeda kasnije u Iraku ponovo pojavila u obliku IS-a i postala neprijatelj svojoj matičnoj organizaciji. Sada bi se Petraeus vratio staroj taktici i na svoju stranu pridobio neke članove al Nusra fronta, prenosi Daily Beast.

Ako dođe do ovakvog razvoja situacije bit će to veoma kontroverzan potez. Rat protiv terorizma upravo je započeo nakon terorističkog napada 11. rujna. Ideja da se 14 godina poslije radi s ljudima iz sirijskog ogranka organizacije koju je za svoje ciljeve koristio Osama bin Laden vjerojatno ne bi bila dobro primljena u javnosti. Brojni američki službenici za The Daily Beast ovu ideju su nazvali politički otrovnom, gotovo nemogućom i strateški rizičnim potezom.

Ipak, ima i onih koji zagovaraju Petraeusovo razmišljanje. Oni smatraju kako on pokušava izdvojiti dio manje ekstremnih boraca Nusra fronta koji se bore protiv ISIS-a u Siriji, a koji su se al Nusri priključili samo zbog zajedničkog cilja, a to je svrgavanje sirijskog predjsjednika Bašara al Asada.

Petraeus je bio CIA-in direktor 2011. godine kada je započeo građanski rat u Siriji, a u to doba je, zajedno s Hillary Clinton i ministrom obrane Leonom Pannetom, tražio od Obamine administracije da radi sa umjerenim opozicijskim snagama. SAD tada to nisu napravile, a mnoge od tih grupa približile su se islamističkim grupama kao što je Nusra Front koje su bile bolje opremljene i koje su na bojnom polju bilježile uspjehe.

Petraeus nije jedini koji predlaže nekakvu vrstu suradnje s nekim džihadističkim skupinama. Robert Ford, bivši SAD-ov ambasador u Siriji, pozvao je na dijalog s Ahram al Sham, džihadističkom skupinom koju je nazvao “vjerojatno najvažnijom grupacijom koja se bori protiv sirijskog režima”. On je rekao kako je ova grupacija imala najviše zasluga u zarobljavanju grada Idliba u ožujku, a svoju ideju je potkrijepio riječima kako se ova organizacija razlikuje od al Nusre i u političkom i u ideološkom smislu, prenosi Index.