Sin Pabla Escobara: Otac je planirao svoju smrt

Svijet 08. ruj 201515:05 > 15:11
AFP

Bio je to dom o kakvom sanja svaki dječak, uključivao je go-kart pistu, bazene za plivanje i privatni zoološki vrt s rijetkim životinjama koje su koštale milijune dolara. Sve se to nalazilo na imanju od oko 11 četvornih kilometara u Kolumbiji na kojem je odrastao Sebastian Marroquin, sin zloglasnog "Kralja kokaina" Pabla Escobara.

Marroquin navedeno iznosi u nedavno objavljenoj autobiografiji “Pablo Escobar: Moj otac” koja je brzo postala najprodavanijom knjigom u Latinskoj Americi. U njoj su opisane raskošne zabave i mnogima nezamisliv, krajnje ekscentrični životni stil, ali i djetinjstvo provedeno u postojanom strahu.

Marroquin u autobiografiji otkriva ”nevjerojatne priče”, pa tako tvrdi da je Escobar jednom prilikom spalio gotovo dva milijuna dolara da bi ugrijao njega i njegovu sestru dok su se zajedno skrivali od vlasti u planinskom utočištu. Sebastian je slične tvrdnje iznosio i ranije, pa je u intervjuu za kolumbijski magazin “Don Juan” u 2009. rekao da se gotovo novac umjesto drva i ugljena koristio za pripremanje hrane.

Escobar je navodno bio toliko opsjednu sigurnošću da je kupio taksi tvrtku kako bi doznao o svim pridošlicama u grad, a obitelj je ukupno imala 15 skloništa koja su se naizmjenično koristila svaka dva dana. Otac je djeci prilikom prijevoza vezivao oči tako da ne bi doznali i otkrili lokacije u slučaju da ih netko uhvati i muči.

Marroquin je u nedavnom intervjuu objasnio i povode za pisanje autobiografije rekavši: “Ja sam imao neobičnu privilegiju biti sin Pabla Escobara. On je meni bio veliki otac. Ja imam tisuće pisama koja mi je on unaprijed napisao i pružio mi savjete… ohrabrivao me da se educiram, da budem dobra osoba i da se držim podalje od droge”.

No, i takva prisjećanja dolaze s drugom stranom Escobarova karaktera, pa je on čak “prijetio svojim zaposlenicima da će ih ubiti ako zapale joint” pred njegovim sinom.

U joj jednom od intervjuu povodom izlaska memoara, Marroquin otkriva kako je, kad je imao 11 godina, eksplodirala bomba podmetnuta u automobilu ispred brojnih apartmana u posjedu obitelji. To je njega i njegovu majku navelo da Escobara zamole da prestane s nasiljem.

“Moja majka i ja smo ga molili mnogo puta da napusti nasilje, ali on je dosegao točku s koje nema povratka,” rekao je Marroquin za Indepnedent.

Marroquin čak tvrdi da on nije ubijen u zadnjem okršaju, već da si je sam oduzeo život kad su ga “stjerali u kut”.

“Ja nemam nikakve sumnje da je on planirao svoju smrt,” kaže 38-godišnjak dok ističe da o tome podrobno piše u knjizi, ne zato što oca želi prikazati kao heroja ili mučenika, već zato što ima dokaze prenosi Index.