Mađarska zatvorila i zračnu granicu sa Srbijom

Svijet 14. ruj 201518:16 > 20:47
Izvor: Reuters/Laszlo Balogh

Mađarska policija je u ponedjeljak poslijepodne zapriječila glavni neformalni granični prijelaz kojim se kreću migranti preko srpsko-mađarske granice u mjestu Roeszke, javljaju agencije.

Desetine policajaca, potpomognutih policijom na konjima i vojnicima, je stalo preko pruge kojom su svakog dana prelazile tisuće migranata prema Mađarskoj i tako im spriječili prolazak, dok je preko pruge postavljena bodljikava žica, prema istom izvoru.

Jedan helikopter kružio je nad tim područjem.

Prijelazom preko pruge u mjestu Roeszke prelazili su gotovo svi migranti i izbjeglice koji su ulazili u Mađarsku nakon što je Budimpešta podigla žičanu ogradu dugu 175 km na granici s Srbijom.

U utorak Mađarska počinje primjenu zakona o granici koji će onemogućiti migrantima prelazak njezine granice sa Srbijom.

 Mađarska zatvorila zračni prostor prema Srbiji; UNHCR “vrlo zabrinut” zidom

Mađarska je zatvorila svoj zračni prostor u 20 kilometara dugom pojasu prema granici sa Srbijom i na visini od 1350 metara, objavila je Nacionalna agencija za promet u ponedjeljak, a UN je izrazio zabrinutost zbog ograde koju je Mađarska podignula prema Srbiji jer time može ograničiti prava ljudi koji traže azil.

Zatvaranje zračnog prostora stupilo je na snagu u ponoć 10. rujna i cilj je mjere omogućiti policiji, vojsci i hitnoj službi da se sigurno koriste zračnim prostorom za obavljanje svojih zadaća povezanih s upravljanjem migrantske krize, navodi se u priopćenju.

Zatvaranje zračnog prostora ostaje na snazi do nove obavijesti i neće se odraziti na redovite međunarodne putničke letove, navodi se.

Glasnogovornik Visokog povjereništva UN-a za izbjeglice (UNHCR) Erno Simon rekao je da ta organizacija “priznaje pravo svake zemlje da zaštiti svoje granice alatima i metodama koje smatra potrebnima”, ali je “vrlo važno” da se ne nameću ograde ljudima koji bježe pred ratom i progonom, rekao je.

Mađarska je u ponedjeljak zatvorila glavni granični prijelaz prema Srbiji.