Mađarska će produžiti žičanu ogradu prema Rumunjskoj

Svijet 15. ruj 201515:59 > 16:00
Reuters/Laszlo Balogh

Mađarska vlada počet će s pripremnim radovima za produženje žičane ograde na granici sa Srbijom na istok prema Rumunjskoj, za slučaj da migranti odluče krenuti drugom rutom do njezina teritorija, objavilo je u utorak mađarsko ministarstvo vanjskih poslova.

“Donijeli smo odluku da započnemo pripremne radove za gradnju ograde razumne dužine počevši od mađarsko-srbijansko-rumunjske granice u slučaju da se migracijski pritisak pomakne u smjeru Rumunjske”, rekao je ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto, dodajući da je Rumunjska o tome obaviještena.

Mađarska je već izgradila 175 km dugu žičanu ogradu na srbijanskoj granici preko glavnog kopnenog smjera za migrante koji žele u EU.

Stotine tisuća ljudi dolaze na južni i istočni rub EU-a krećući se prema bogatijim zemljama dalje na sjever i zapad u najvećoj migraciji prema zapadnoj Europi od Drugog svjetskog rata.

Szijjarto je rekao kako je Budimpešta obavijestila rumunjsko ministarstvo vanjskih poslova o svojim planovima koji predviđaju produženje sadašnje ograde do nekoliko kilometara preko rijeke Maros duž rumunjske granice.