Korporacija Bin Laden odgovorna za pad krana u Mekki

Svijet 16. ruj 201508:11 > 08:13
Izvor: ANADOLIJA

Istražna komisija utvrdila je da je, zbog nepropisnog postavljanja krana, Bin Laden korporacija odgovorna za nesreću koja se dogodila u Mekki.

Navodi se da su i članovi Upravnog odbora firme dobili zabranu izlaska iz zemlje do okončanja istrage.

U kraljevom dekretu se navodi i to da je zatražio hitno od Ministarstva financija i drugih uključenih strana da odmah preispitaju dosljednosti Bin Laden i drugih grupacija na svim ostalim državnim projektima.

Vlasti Saudijske Arabije će porodicama poginulih i povrijeđenih u prošlotjednoj nesreći u haremu Kabe platiti novčane odštete. Prema podacima novinske agencije Saudijske Arabije (SPA), porodice poginulih u dvorištu Kabe dobit će po milijun rijala (oko 267.000 dolara). Također, istu sumu će dobiti i osobe koje su u nesreći ostale s trajnim invaliditetom.

SPA ističe da je kralj Saudijske Arabije Selman bin Abdulaziz izdao naređenje da se i drugim povrijeđenima u nesreći isplati odšteta od 500.000 rijala (oko 133.000 dolara).

Podsjetimo, nesreća u olujnom nevremenu kod Kabe u kojoj se srušio jedan od kranova postavljenih na gradilištu proširivanja i uređivanja dvorišta Kabe rezultirala je smrću 110 osoba dok ih je 235 povrijeđeno, među kojima je bilo i vjernika koji su u Mekku doputovali radi obavljanja obreda hadža.