Podsjetnik svima: "Ne okrećite pogled od ljudske nevolje"

Svijet 18. ruj 201507:20 > 07:24
Zeljko Lukunic/PIXSELL

Stotinjak političara i intelektualaca iz Srednje Europe uputili su otvoreno pismo u kojemu pozivaju "vlasti i građane" svojih zemalja koje su nerijetko suzdržane pa i neprijateljski raspoložene prema dolasku migranata u Europu, da budu solidarni u toj "humanitarnoj katastrofi".

“U ime naše humanosti, naših načela i vrijednosti, pozivamo vlasti i građane naših zemalja da na djelu pokažu solidarnost prema izbjeglicama”, piše u pismu koje je dobio AFP.

“Ne tako davno mi smo kucali na vrata” Europske unije, podsjećaju potpisnici pisma, među kojima su bivši poljski predsjednici Bronislaw Komorowski i Aleksander Kwasniewski, bivši premijeri Madžarske Gordon Bajnai i Litve Andrius Kubilius, češki redatelj Jiri Menzel, litavski pjesnik Tomas Venclova te predstavnici baltičkih zemalja, Poljske, Češke, Slovačke, Bugarske, Madžarske, Rumunjske, Hrvatske i Slovenije.

“Ne možemo na to odgovoriti odbijanjem”, ocijenili su potpisnici pisma koji ipak napominju da zemlje na tom području nisu “odgovorne za destabilizaciju i propadanje zemalja iz kojih migranti dolaze”.

“Naša zajednička Europa izgrađena je na temeljima solidarnosti. Danas ne možemo odustati od naše suodgovornosti za EU odvraćajući pogled od ljudske nevolje i stanja u zemljama najteže pogođenim sve većim izbjegličkim valom”, ističu.