RAI Varufakisu platio 1.000 eura po minuti nastupa

Svijet 29. lis 201516:18 > 16:20
Reuters/Kai Pfaffenbach

Talijanski političari reagirali su s nevjericom i bijesom kad su saznali da je državna televizija RAI platila 24.000 eura bivšem grčkom ministru financija Janisu Varufakisu za intervju od 22 minute.

Više od 1000 eura po minuti Varufakis je dobio za nastup na RAI-ju 27. rujna. Uz to mu je plaćen let do Rima u biznis klasi. Varufakis je to sam priznao na svom blogu u srijedu.

Varufakis, donedavno zaštitno lice grčkog prkosa međunarodnim kreditorima, odlučio je objaviti svoju zaradu od javnih nastupa kako bi odbacio brojne kritike da je u misiji “samobogaćenja” otkako je dao ostavku na mjesto ministra u srpnju.

Naveo je 20 javnih nastupa u kojima je govorio besplatno, samo mu je bila plaćena zrakoplovna karta u ekonomskoj klasi, i još tri u kojima je zaradio od 500 do 1700 eura. Međutim, bila su i dva “komercijalna” nastupa, intervju za RAI i govor na konferenciji u Singapuru za koje mu je plaćeno 24.000 odnosno 28.000 eura.

Na to su priznanje burno reagirali u oporbenoj stranci Forza Italia. “Plaćaju li Talijani pretplatu RAI-ju ili Varufakisu”, pitala je glasnogovornica stranke Mara Carfagna. Živopisni Varufakis objasnio je da je morao ‘papreno’ naplatiti rimski i singapurski nastup kako bi “ostao neovisan” i podupirao “svoje druge aktivnosti”.