'Sram me je što sam član europskog vodstva dok djeca umiru'

Svijet 30. lis 201513:54 > 13:58
REUTERS

Grčki premijer Aleksis Cipras u petak je izjavio da ga je sram što je član Europske unije čije članice svaljuju krivnju jedna na drugu za migrantsku krizu i licemjerno liju suze za djecom koja su se utopila u pokušaju da se dokopaju EU-a.

Najmanje 35 ljudi utopilo se ovaj tjedan prilikom prelaska mora između Turske i Grčke, čime se broj žrtava, među kojima je puno djece, popeo na 3.000.

“Sram me je što sam član ovog europskog vodstva, kako zbog nesposobnosti Europe u rješavanju ove ljudske drame, tako i zbog rasprave na visokoj razini gdje dužnosnici svaljuju krivnju jedni na druge”, izjavio je Cipras u parlamentu.

U jednom od najoštrijih komentara o krizi koja je pogodila Europu, premijer je kazao da Grčka ne želi “niti jedan euro” za spašavanje tisuća migranata koji svakodnevno pristižu na njezine obale. Grčka je tranzitna ruta za više od 500.000 izbjeglica i migranata koji su od siječnja pobjegli pred sukobima na Bliskom istoku i dalje, izazvavši prepirke i svađe među europskim državama.

“Licemjerno liju krokodilske suze za mrtvom djecom na obalama Egejskog mora. Mrtva djeca uvijek izazovu tugu i žal, ali što je sa živom djecom koja pristižu u tisućama i nagurana su na ulicama? Njih nitko ne voli”, rekao je Cipras, odgovarajući na pitanje da objasni pristanak grčke vlade da privremeno pruži utočište za 50.000 izbjeglica prije nego ih se premjesti u druge zemlje.

Grčka je na to pristala na nedjeljnom summitu 11 zemalja EU-a u Bruxellesu.

Varufakis – ponosan

Napomenimo i da je bivši grčki ministar financija Janis Varufakis izjavio kako je “ponosan, kao Europljanin” na odnos njemačke kancelarke Angele Merkel prema izbjeglicama, piše u petak njemački Die Welt.

Varufakis, koji je ranije oštro kritizirao postupke kancelarke Merkel i njezina ministra financija Wolfganga Schaeublea pri upravljanju grčkom krizom, istaknuo je njezinu političku odvažnost kada je posrijedi priljev izbjeglica u Europu, piše Die Welt.

“Kao Europljanin mogu kazati da me način na koji kancelarka Angela Merkel djeluje i reagira u ovoj situaciji, ispunjava velikim ponosom. Želio bih da svatko u Europi djeluje na isti način”, rekao je Varufakis za njemački list.
“Djelovala je onako kako bi trebali djelovati svi u Europi: nije nastojala prebaciti problem na drugu zemlju, već ga je prihvatila kao europski problem i s njim se uhvatila u koštac”, rekao je.
Radikalna lijeva grčka vlada, iz koje je Varufakis ovog ljeta istupio, nakon višemjesečnih teških pregovora prihvatila je plan vrlo oštrih mjera štednje da bi grčka ekonomija izišla iz krize. Njemačku su tada oštro kritizirali zbog beskompromisnog stajališta, no samo nekoliko tjedana poslije, poboljšala je imidž otvorivši širom vrata izbjeglicama.