Koliko je realno da će Vučić danas uvesti sankcije Rusiji?

Regija 06. svi 202216:47 > 16:59
Izvor: JOHN THYS / POOL / AFP, Ilustracija

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obratit će se danas građanima i objaviti nove informacije o međunarodnoj poziciji Srbije. Nakon povijesnog obraćanja naciji, trebalo bi biti jasnije hoće li Srbija zadržati neutralnu poziciju u odnosu prema ratu u Ukrajini ili će se pridružiti Europskoj uniji i uvesti sankcije Rusiji.

Vučić se trebao obratiti naciji prije sedam dana, ali to je odgođeno zbog serije susreta šefa Srbije s predstavnicima službenog Berlina. Vučić je u nepunih 48 sati imao sastanke s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom, ministricom vanjskih poslova Annalenom Baerbock, a u Beogradu se susreo i s njemačkom ministricom obrane, Christine Lambrecht.

Nakon sastanka s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom, Vučić je izjavio da je “razumio poruke Njemačke” i da nema nikakve dvojbe o tome da je izbori Srbije europski put.

“Srbija će će biti čvrsto opredjeljena za taj put, iako ankete pokazuju da u Srbiji to nije najpopularniji put. Bili smo pod sankcijama čitavo desetljeće i zato imamo drugačiji sentiment prema sankcijama, ali je Srbija dobro razumjela poruku i Njemačke i svih ostalih”, rekao je Vučić.

Ovo je bila prva poruka, od početka rata u Ukrajini, koja pokazuje na koju bi stranu Srbija mogla stati. Ipak, mnogi su skeptični da će uvođenje sankcija ići baš tako brzo, piše Nova.rs.

Uoči obraćanja naciji, Vučić je rekao da je politička pozicija Srbije “nikad teža i da je dodatno zakomplicirana izjavama ruskog predsjednika Vladimira Putina, izbjegavajući precizno reći na koje izjave konkretno misli.

Očekuje se da ćemo više o tome saznati tijekom današanjeg obraćanja.

Pretpostavlja se da je razlog ovakve reakcije Vučića izjava ruskog predsjednika Vladimira Putina, koji je nezavisnost Donjecka i Luganska uporedio sa situacijom na Kosovu. To je, očekivano, izazvalo pravu buru u srpskoj javnosti, naročito u onom dijelu koji je pod kontrolom vlasti.

Podsjetimo, Putin je na sastanku sa generalnim tajnikom UN-a, Antoniom Guterresom naglasio da DNR i LNR imaju isto pravo izjasniti se o svom suverenitetu bez dozvole središnje vlasti “jer je presedan stvoren“.

“Pročitao sam sve dokumente Međunarodnog suda pravde o situaciji na Kosovu. Dobro se sjećam odluke Međunarodnog suda, koja kaže da u ostvarivanju prava na samoopredjeljenje određeni teritorij bilo koje države nije u obvezi tražiti dozvolu središnje vlasti zemlje da proglasi suverenitet. To je rečeno za Kosovo, a ovo je odluka Međunarodnog suda. I ovu odluku su svi podržali“, rekao je Putin.

Iz prorežimskih medija, koji nerijetko prenose služebeni stav vlasti i samog Vučića, odmah sutradan stigao je odgovor i to kroz naslove:

“Jesmo li se kao narod previše kleli u ruskog predsjednika: Putin zbog rata zaboravio Srbe i Kosovo”, “Zar ovako braćo Rusi? Putin zabio nož u leđa Srbiji: Trampio Kosovo za Donbas”, “Goli interes: Putin svojom interesom štiti interese u Donjecku i Lugansku, ne vodeći računa o poziciji Srbije na Kosovu”…

“Vučić priprema teren u medijima za uvođenje sankcija, iako nije sigurno da će ih stvarno uvesti. Ponavljam, ja ne vjerujem da će to uraditi, jer je očigledan njegov interes da drži sve opcije otvorene. Ovo samo pokazuje čiju su mediji u Srbiji, oni nikada nisu bili Putinovi ili nekog drugo, već samo i isključivo Vučićevi”, rekao je za Nova.rs Direktor centra za Prakatičnu politiku, Dragan Popović.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.